"Statele din zona euro care nu-si reduc deficitele ar trebui excluse"

Sambata, 22 Mai 2010, ora 02:17
1061 citiri
"Statele din zona euro care nu-si reduc deficitele ar trebui excluse"

Tarile din zona euro care nu reusesc sa isi reduca deficitele bugetare ar trebui sa fie excluse din uniunea monetara, pentru a preveni o alta criza de tipul celei din Grecia, a declarat, vineri, ministrul slovac de Finante Jan Pociatek, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Sanctiunile ar trebui sa includa o pedeapsa cu moartea pentru statele care vor sa abuzeze de sistem si sa nu respecte regulile", a afirmat Pociatek intr-un interviu. Slovacia a devenit membra a zonei euro in 2009.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompyy, va conduce vineri o reuniune a ministrilor comunitari de Finante, la Bruxelles, pentru discutarea modificarilor regulilor de guvernanta economica.

La intalnire, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble va prezenta un plan in noua puncte, omologilor din zona euro, care are rolul de prevenire a altor crize de tipul celei din Grecia.

Propunerile includ reducerea rapida a deficitelor, sanctiuni mai aspre pentru tarile care incalca regulile si optiunea declararii "insolventei unui stat din zona euro intr-o maniera ordonata". Schaeuble considera la randul sau ca tarile care incalca in mod repetat reglementarile referitoare la nivelul datoriilor ar trebui excluse din zona euro.

"Daca un membru al zonei euro este incapabil sa isi consolideze bugetul si sa redevina competitiv, acest stat ar trebui, ca ultima solutie, sa plece din uniunea monetara", afirma Schaeuble pe 12 martie, intr-un articol din Financial Times.

Deficit bugetar al Greciei a atins anul trecut 13,6% din PIB, comparativ cu limita de 3% acceptata in UE. "Fara riscul excluderii din zona euro, guvernele nationale nu vor aplica masuri dure, intrucat stiu ca, in final, vor fi salvate.

Un program de sustinere trebuie sa reprezinte o recompensa, acordata doar daca este clar ca un stat se indreapta in directia buna", a aratat Schaeuble. Guvernul elen s-a angajat sa reduca drastic cheltuielile, in schimbul unui sprijin financiar de 110 miliarde euro din partea UE si FMI.

Slovacia a consemnat anul trecut un deficit bugetar de 6,8% din PIB, nivel similar cu cel inregistrat la nivelul Uniunii Europene. Guvernul de la Bratislava isi mentine tinta reducerii deficitului la 5,5% din PIB in 2010, a precizat Pociatek. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#state, #zona euro, #deficit bugetar , #stiri FMI