Stanisev: Bulgaria este mai protejata de criza decat Romania

Luni, 23 Martie 2009, ora 16:46
1256 citiri
Stanisev: Bulgaria este mai protejata de criza decat Romania

Premierul bulgar Serghei Stanisev a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca excedentele bugetare apara Sofia in fata crizei economice, in comparatie cu Romania, care cere ajutorul FMI si UE.

Guvernul socialist estimeaza un excedent bugetar de 3% din Produsul Intern Brut si a a limitat cheltuielile la 90% din bugetul total, din cauza crizei economice mondiale.

Dar Fondul Monetar International si mai multi analisti au avertizat ca, din cauza scaderii cresterii economice, Sofia trebuie sa reduca si mai mult cheltuielile, pentru a nu inregistra un deficit anul acesta. Analistii au avertizat ca scaderea guvernului de coalitie in sondaje si intensificarea tulburarilor sociale inainte de alegerile ce vor avea loc in iunie sau iulie ar putea creste tentatia de a suplimenta cheltuielile.

Dar Stanisev, in varsta de 42 de ani, care a studiat stiintele politice si economice la Moscova si Londra, a dat asigurari ca mentinerea unei situatii financiare bune este una dintre prioritatile guvernului sau. "Tinand cont de alegeri, cel mai simplu lucru ar fi fost sa planificam un deficit bugetar zero sau mai mare si sa cheltuim multi bani, oamenii ar fi fost fericiti timp de o jumatate de an, iar dupa aceea?", a spus el, in interviul acordat duminica.

"Nu voi permite sa fie distruse (finantele publice - n.red.) pentru ca, daca se vor deteriora, vor trage totul dupa ele - stabilitatea cursului de schimb, veniturile oamenilor si sistemul bancar", a adaugat el.

In urma cu doua saptamani, Guvernul bulgar a suspendat un proiect de crestere a salariilor din sectorul public cu 10% incepand din luna iunie. Dupa mai multi ani de crestere economica importanta, alimentata de investitiile straine si de regimul creditelor, Bulgaria are in prezent de suferit, deoarece principalele sale piete de export din Uniunea Europeana se contracta, iar investitorii straini se retrag de pe pietele emergente.

Cresterea anuala de aproximativ 6% in ultimii ani a dus la acumularea unui deficit de cont curent enorm, care face tara vulnerabila in fata lipsei globale de lichiditati. Moneda bulgara, leva, este legata de euro, ceea ce limiteaza politica monetara, astfel incat politica fiscala ramane principalul instrument de controlare a economiei.

Stanisev, dar si o serie de analisti, afirma ca excedentele bugetare apara Sofia, in comparatie cu alte state foste comuniste, la Romania, care cere ajutor FMI si UE pentru a face fata crizei. Dar FMI a avertizat saptamana trecuta ca bugetul pentru anul 2009 al Bulgariei nu este in niciun caz de neschimbat si ca o scadere a cresterii economice mai accentuata ar putea transforma usor excedentul in deficit.

Fondul a subliniat si ca in anul 2009 cresterea ecomica a tarii balcanice ar putea fi de 1%. Unii economisti si unele agentii de rating vorbesc chiar despre o recesiune. Stanisev nu se asteapta deocamdata, insa, la o contractare. "Ma astept la crestere economica deocamdata, dar mult mai scazuta decat cea estimata" initial, a afirmat el, referindu-se nivelul estimat initial de 4,7%.

Guvernul bulgar, care se confrunta cu o scadere a popularitatii si este vizat de o serie de proteste privind standardele scazute de viata si coruptie, intentioneaza sa pompeze miliarde de euro in economia reala, pentru a crea aproape 80.000 de locuri de munca si pentru a sprijini cresterea economica. Pe lista cu masuri propuse mai figureaza si concedii gratuite pentru peste 5.000 de pensionari si asistenta pentru saraci.

Analistii politici au calificat aceste masuri drept populiste si sunt de parere ca Guvernul va ceda, probabil, si in fata unora dintre cererile fermierilor sau politistilor, care protesteaza. Bineinteles ca am dus si ducem o politica de crestere a veniturilor oamenilor, dar este cel mai important ca aceasta sa fie implementata astfel incat sa nu duca la pasi inapoi" in ceea ce priveste prudenta fiscala, a incheiat Stanisev. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#economie, #fmi, #lichiditati, #proiect, #salarii , #stiri FMI