Stagnarea economiei romanesti in 2011 ar fi un succes

Luni, 26 Iulie 2010, ora 12:48
1526 citiri
Stagnarea economiei romanesti in 2011 ar fi un succes

Continuarea acordului cu FMI necesita sacrificii, care se vor manifesta printr-o scadere economica de 2,5% in acest an, iar in 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerata o evolutie buna, anticipeaza economistii de la Capital Economics Londra, precizeaza Mediafax.

Intr-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, masurile fiscale de austeritate anuntate de guvernul roman au mentinut pana acum pe linia de plutire acordul cu FMI, insa vor necesita sacrificii.

Anticipam acum o contractie economica de 2,5% in acest an si credem ca, daca economia Romaniei va stagna in 2011, se va putea considera o evolutie buna", se arata intr-o analiza efectuata de Neil Shearing, senior emerging markets economist si David Oxley, emerging markets economist la Capital Economics.

Desi guvernul a reusit sa elaboreze un plan de austeritate echivalent cu 2,3% din PIB, analistii noteaza ca au inca unele indoieli in privinta atingerii obiectivului de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit in mai cu FMI, in principal din cauza intarzierii aplicarii multor masuri.

Astfel, Capital Economics estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va fi in acest an de 7% din PIB si ca se va restrange doar in mica masura anul viitor, la 6,5% din PIB.

"Cu alte cuvinte, noi masuri fiscale vor fi necesare pentru a ajugne la tinta de 4,4% din PIB convenita cu FMI pentru 2011", se arata in analiza.

Totodata, Romania "nu prea are timp sa se complaca", desi a primit la inceputul lunii iulie cea de-a cincea transa de la FMI, de 913,2 milioane de euro, iar continuarea acordului cu creditorii externi este bine vazuta de piete.

"Exista temeri legitime in privinta capacitatii guvernului de a respecta pe viitor conditiile programului de imprumut, tinand cont de nemultumirea populatiei fata de masurile de austeritate (...) dar si de situatia politica in continuare fragmentata, care ameninta orice viitoare ajustari care ar putea fi necesare", anticipeaza analistii Capital Economics.

In acest context, "cu sanse mari sa se intample ceva rau", acestia anticipeaza o noua perioada nefavorabila pentru pietele financiare si estimeaza ca leul se va deprecia la 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului, de la 4,25 in prezent.

In plus, masurile de austeritate vor avea "si efecte macroeconomice semnificative", inflatia fiind vizata in orizontul imediat. 

Insa Capital Economics are o viziune mai optimista in privinta acestui indicator, anticipand o crestere a inflatiei de numai 2,5 puncte procentuale in urma majorarii TVA.

"Guvernul se asteapta ca majorarea recenta de cinci puncte procentuale a taxei pe valoare adaugata sa adauge intre 3,5 puncte si 4,5 puncte la inflatia anuala din iulie, insa noi anticipam un impact mai mic, de circa 2,5 puncte procentuale, reflectand faptul ca retailerii vor avea probabil probleme in a transfera intreaga povara a cresterii TVA catre consumatori", se spune in raport.

Pe fondul diferentei dintre PIB-ul potential si PIB-ul realizat, estimata de analistii britanici la -6%, acestia anticipeaza ca dobanzile vor ramane stabile pana in 2012, banca centrala neavand motive sa inaspreasca politica monetara.

Totusi, Capital Economics prevede o perioada dificila pentru BNR, data fiind legatura dintre evolutia cursului si inflatie, mai mare in Romania decat in alte tari din regiune.

In acelasi timp, taierile fiscale prezinta inca un obstacol semnificativ pentru relansarea economica interna, avertizeaza economistii.

"Sectorul bancar romanesc este deja unul dintre cele mai expuse la criza din Grecia, deci conditiile de credit vor ramane dificile in urmatoarea perioada. Scaderea de 25% a salariilor si reducerea planificata a locurilor de munca din sectorul public cu 60.000 doar in 2010 vor accentua problemele", anticipeaza Capital Economics.

Totodata, Romania nu se poate baza nici pe exporturi pentru relansarea economiei.

"Intr-adevar, exportatorii vor beneficia de un sprijin competitiv datorita deprecierii leului. Insa tinand cont ca relansarea economica de pe pietele cheie de export din zona euro va intarzia probabil in acest an, cererea externa nu are sanse prea mari sa ofere prea multa sustinere cresterii timp de mai multi ani.

Astfel, ne reducem prognoza de crestere economica la -2,5% pentru acest an (de la -1% anterior) si consideram ca o stagnare in 2011 va putea fi considerata o evolutie buna", estimeaza Capital Economics.

In viziunea analistilor britanici, economia romaneasca va reveni la o crestere economica apropiata de potentialul ei, de circa 4%, cel mai devreme din anul 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#capital, #economics, #economie, #romania , #stiri FMI