Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Spania va acorda FMI un imprumut de 4 miliarde euro

Spania va acorda FMI un imprumut de 4 miliarde euro

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni, intr-un comunicat, ca a semnat un acord cu Spania, care ii va imprumuta 4 miliarde euro, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Suma face parte din cele 75 miliarde euro promise in martie de Uniunea Europeana, in scopul de a intari capacitatea financiara a FMI. Ulterior, in septembrie, UE s-a angajat sa ofere Fondului alte 50 miliarde euro.

Acordul dintre FMI si Spania a fost semnat cu ocazia reuniunii anuale a FMI, ce se desfasoara la Istanbul.

"Semnarea acestui acord cu Spania semnifica faptul ca Fondul poate adauga de acum aceste resurse celor deja disponibile in cadrul acordurilor de imprumut semnate cu alte state membre", a precizat FMI.

Spania este a saptea tara care semneaza un astfel de acord si al patrulea membru din UE, dupa Marea Britanie - care a acordat 15 miliarde dolari -, Franta (11 miliarde euro) si Germania (15 miliarde euro).

In total, statele membre ale FMI s-au angajat sa imprumute peste 500 miliarde dolari, onorand promisiunea facuta de grupul marilor puteri industrializate si emergente (G20), la summitul din aprilie, de la Londra.

Contributia Madridului reprezinta 5,3% din primul angajament al UE, de 75 miliarde euro, desi, dupa calculele FMI, Spania cantarea 8,7% in produsul intern brut (PIB) al UE in 2008.

Madridul se considera subreprezentat in cadrul FMI si militeaza pentru o revizuire in crestere a cotei sale, de 1,4% in prezent, in conditiile in care realizeaza 2,6% din PIB-ul mondial.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1486 ori
Citeste mai multe desprespania fmi imprumut miliarde