Sindicate: Salariile ar putea sa scada doar cu 10%

Joi, 13 Mai 2010, ora 15:17
1209 citiri
Sindicate: Salariile ar putea sa scada doar cu 10%

Sindicatele cred ca se poate modifica scrisoarea de intentie catre FMI astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu 10% si numai in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii, transmite Mediafax.

Vicepresedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat joi ca liderii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finante privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat masurile de austeritate propuse de guvernanti.

Discutiile au vizat stabilirea propunerilor de modificare a scrisorii de intentie catre FMI, in sensul gasirii unor surse de finantare diferite de cele propuse de Executiv, in felul acesta evitand reducerea pensiilor si salariilor.

Dandea a spus ca planul de masuri de protest anuntat de toate confederatiile ramane in vigoare pana in momentul in care sindicatele vor avea certitudinea ca Guvernul accepta propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de intelegere cu FMI.

Liderul sindical a precizat ca in situatia in care Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu Fondul Monetar International, sindicatelor vor continua proteste si vor ajunge si la greva generala, avand o revendicare unica, si anume caderea Guvernului.

"Vom cere presedintelui sa ceara depunerea mandatului prim-ministrului", a mai spus Dandea.

Ministerul de Finante a trimis, miercuri seara, documentele solicitate de sindicate privind proiectia bugetara si fondul de cheltuieli si venituri inregistrate in primele trei luni ale anului.

"Putem sa ne facem o imagine destul de precisa acum asupra situatiei financiare si credem noi ca vom gasi si resurse financiare de alta natura decat taierea salariilor si a pensiilor pentru a reduce deficitul bugetar", a precizat Dandea.

Una din sumele propuse de sindicate sa fie taiate pana la sfarsitul anului si la care salariatii din sistemul bugetar ar putea renunta, pentru ca nu sunt toti afectati de aceasta eliminare, respectiv stimulentele pe care de regula clientela politica le iau, se ridica la o valoare de aproape 1,3 miliarde de lei.

Din aceasta suma de 1,3 miliarde de lei aproape 900 de milioane, "adica felia cea mai consistenta", o iau cei din Ministerul de Finante, a mai spus Dandea.

Reprezentantii confederatiilor sindicale continua discutiile pentru stabilirea exacta a masurilor alternative, pe care le vor prezenta, vineri, in sedinta Comisiei de specialitate a Consiliului Economic si Social, inaintea plenului CES care se va reuni luni.

#sindicate, #salarii, #angajati, #bugetari , #stiri FMI