Sindicalisti: Oficialii FMI au spus ca problema evaziunii fiscale pe piata muncii va fi o prioritate

Luni, 02 August 2010, ora 17:44
1297 citiri
Sindicalisti: Oficialii FMI au spus ca problema evaziunii fiscale pe piata muncii va fi o prioritate

Reducerea evaziunii fiscale pe piata muncii a fost una din temele de discutie de luni dintre sindicalisti si reprezentantii FMI, oficialii Fondului apreciind ca aceasta problema va deveni o prioritate atat legislativ, cat si procedural, au sustinut sindicalistii, relateaza Mediafax.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, luni, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca acestia au impartasit opinia sindicatelor privind rezultatele slabe care vor fi obtinute in urma masurilor luate de Guvern privind modificarea Codului Fiscal.

"In privinta evaziunii fiscale, FMI a impartasit aceeasi idee cu noi ca, in ciuda masurilor, consecintele vor fi «destul de subtiri»", a declarat Costin.

In acest sens, Dumitru Costin a semnalat, in cadrul discutiilor cu reprezentantii FMI, ca sindicalistii au sustinut ca modificarile aduse Codului Fiscal nu vor aduce o crestere a numarului de contribuabili la bugetul de asigurari sociale.

Dimpotriva, in prezent exista un numar mare de firme care isi muta domiciliul fiscal in afara granitelor Romaniei in tari precum Bulgaria sau Cipru pentru ca acolo costurile ar fi mai mici.

Liderul BNS a aratat ca a pus la dispozitia reprezentantilor FMI o analiza de impact referitoare la faptul ca prin reducerea contributiilor sociale cu trei puncte procentuale si prin intarirea rolului Inspectiei Muncii ar putea fi create aproximativ 100.000 de locuri noi de munca.

La randul sau, presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca una dintre temele principale de discutie a fost problema evaziunii fiscale pe piata muncii si a afirmat ca reprezentantii FMI au recunoscut ca le-a "scapat" acest aspect, dar ca vor transforma aceasta problema in prioritate din punct de vedere al legislatiei si procedurilor in vederea reducerii ei.

"Singura problema care se pune este reducerea fiscalitatii", a declarat Hossu.

Liderul sindical a precizat insa ca discutia Fondului cu reprezentantii sindicatelor este una informativa, astfel incat, in discutiile pe care acestia le au cu Guvernul, "sa nu ia ca atare toate informatiile si propunerile care ne pot aduce intr-o situatie dificila".

Potrivit presedintelui Cartel Alfa, FMI ar fi afirmat ca in urma masurilor restrictive luate de Guvern ar exista un "echilibru" insa sindicalistii au avut o opinie contrara.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice. 

#sindicalisti, # oficiali, # fmi, # evaziune, # fiscala , #stiri FMI