Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sfaturile FMI privind absorbtia de fonduri europene

Sfaturile FMI privind absorbtia de fonduri europene

FMI este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe reforme in sectorul sanatatii si in investitiile publice, eliminarea arieratelor, imbunatatirea sistemului fiscal si, cu precadere, sa faca acele schimbari institutionale de care este nevoie pentru a facilita absorbtia fondurilor UE, transmite NewsIn.

Board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni si va fi in suma echivalenta cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cota), acesta urmand sa intre in vigoare la 31 martie 2011.

"Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze noul aranjament ca fiind unul de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa faca trageri. Acordul stand-by (SBA) va fi acordat impreuna cu sprijinul de precautie de la Uniunea Europena, de 1,4 miliarde euro si un imprumut de la Banca Mondiala, de 0,4 miliarde euro", se arata in comunicatul Fondului.

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri raportul privind cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by cu Romania care a fost 24 de luni. Acesta a fost in valoare de 11.443 miliarde DST (aproximativ 12,95 miliarde euro sau 17.07 miliarde dolari) si a fost aprobat la 4 mai 2009, urmand a se incheia la 30 martie 2011 la cererea autoritatilor.

"Finalizarea evaluarii finale permite plata imediata a 874 milioane DST (aproximativ 1 miliard de euro sau 1,4 miliarde dolari).


Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza, de asemenea, sa trateze acesta plata finala ca fiind una de precautie", se precizeaza in comunicat.

"Politica pusa in aplicare in cadrul programului cu Fondul a ramas puternica, iar autoritatile vor sa continue urmatorul acord de precautie pentru a semnala angajamentul lor de a continua reforma", a declarat John Lipsky, director adjunct in cadrul FMI, in urma discutiilor din boardul executiv in privinta Romaniei.

El a precizat ca masurile fiscale si structurale puse in aplicare dau roade, iar economia s-a stabilizat si cresterea este reluata.


"Ajustarea fiscala planificata de catre autoritati ar trebui sa contribuie la reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012.


Mai departe, eforturile ar trebui sa se concentreze pe reforma din sectorul sanatatii si pe investitiile publice, eliminarea arieratelor ??si imbunatatirea sistemului fiscal. Prioritatea ar trebui sa fie acordata, de asemenea, schimbarilor institutionale care sa faciliteze absorbtia fondurilor UE", a mai spus John Lipsky.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1244 ori
Citeste mai multe desprefmi absorbtie fonduri europene romania