Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seitan: Termenul FMI, respectat doar daca legea pensiilor intra in procedura de urgenta in Parlament

Seitan: Termenul FMI, respectat doar daca legea pensiilor intra in procedura de urgenta in Parlament

Romania are sanse sa-si respecte angajamentele asumate prin acordul de finantare cu FMI si UE doar daca legea unitara a pensiilor publice intra in procedura de urgenta in dezbaterea Parlamentului, a estimat marti secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.

"In luna decembrie, Parlamentul trebuie sa iasa obligatoriu pe piata cu o lege a pensiilor, daca se doreste ca Romania sa-si respecte angajamentele pe care si le-a asumat", a afirmat Seitan.

"Astazi (marti, n.r.) a avut loc o ultima dezbatere pe legea pensiilor, urmand ca in termen de 10 zile sa finalizam textul prin completarile de rigoare cu amendamentele care pot fi preluate.

Proiectul de lege este in faza in care inca mai necesita imbunatatiri. Pentru ca legea sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii decembrie, ar trebui sa treaca prin procedura de urgenta in Parlament sau sa apara un Guvern care poate sa-si asume raspunderea pe lege", a mai spus el.

Secretarul de stat sustine ca, indiferent de forma pe care o va avea textul final al legii trecute de Parlament, "aceasta trebuie asigure sustenabilitatea pe termen lung a pensiilor, sa inlature discrepantele aparute in sistem si sa simplifice legislatia stufoasa care exista in domeniul pensiilor".

Parlamentarii democrat-liberali au decis marti sa depuna in Parlament proiectul de lege a reformei sistemului de pensii elaborat de catre Cabinetul Boc, PDL solicitand simultan si introducerea pe ordinea de zi a plenurilor reunite a proiectului de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa aprobe prin lege noul sistem al pensiilor pana la finalul acestui an.

"Ne mentinem angajamentul de a aproba reforma pensiilor prin lege pana la sfarsitul lui decembrie 2009. Reforma va fi calibrata pentru a asigura economii pe termen lung", se arata in documentul publicat la inceputul lunii octombrie de FMI.

Astfel, pe langa asigurarea unei indexari graduale cu rata inflatiei, mai degraba decat cu salariile, si ajustari suplimentare privind varsta de pensionare, reforma pensiilor ar urma sa elimine regimurile speciale inechitabile stabilite pentru anumite categorii de muncitori.

Noul sistem al pensiilor va revizui si conditiile referitoare la pensionarea anticipata, pentru a asigura un nivel corect al contributiilor la sistem. In plus, reforma va viza schimbari ale alocatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, astfel incat riscul de fraudare sa fie diminuat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1242 ori
Citeste mai multe despreseitan fmi pensii parlament ue