Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seitan: Chiar si indexate cu inflatia, pensiile nu vor ajunge niciodata la 45% din salariul mediu

Seitan: Chiar si indexate cu inflatia, pensiile nu vor ajunge niciodata la 45% din salariul mediu

Punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu, iar nivelul pensiilor va scadea in raport cu salariul mediu pe economie, spune secretarul de stat Mihai Seitan, care face referire la concluziile discutiilor cu expertii Bancii Mondiale pe noul proiect al Legii pensiilor, relateaza NewsIn.

"Din simularile facute de expertii Bancii Mondiale reiese ca punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu brut, pe motiv ca aceasta crestere a pensiilor nu ar putea fi sustenabila din punct de vedere economic. Daca scade numarul celor care contribuie la sistemul public de pensie categoric scade si nivelul pensiei in raport cu salariul", a declarat vineri, pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.

"In analiza facuta de expertii Bancii, ce se intinde pana in anul 2070, ei chiar au ridicat problema scaderii raportului dintre pensie si salariu si ca in aceasta situatie ar deveni neatractiv regimul de pensie intre anii 2030-2040", a completat el. Secretarul de stat a precizat ca expertii Bancii Mondiale au fost de acord ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu pe economie, iar aceste prevederi se vor regasi si in proiectul Legii unitare a pensiilor.

Ministerul Muncii a convenit, marti, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa creasca la 65 de ani pana in 2030, desi sindicatele au cerut insistent ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie de doar 63 de ani in 2030. La inceputul lui octombrie, Seitan declara ca expertii Bancii Mondiale ar fi dori ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia pentru cei care au iesit pana acum la pensie, iar pentru cei care urmeaza sa iasa din campul muncii, indexarea sa fie mai mare, "pentru ca ei platesc acum contributii mai mari la bugetul de pensii".

"Noi am dori ca punctul de pensie sa ajunga in urmatorii ani la 45% din salariu mediu si ca pensiile sa fie indexate in functie de inflatie si cresterea reala a salariilor. Urmeaza sa gasim o solutie de compromis pentru o perioada de tranzitie, in urmatorii 20-30 de ani", a mai spus Seitan.

Proiectul de lege aflat in lucru la Ministerul Muncii prevede ca toate pensiile speciale sa fie integrate in sistemul public de pensii si recalculate in functie de contributie. Totodata, proiectul mai prevede includerea persoanelor care obtin venituri din profesii liberale, manageriat si asociatii familiale in sistemul public de pensii si o serie de prevederi menite a descuraja pensionarile ancipate. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1137 ori
Citeste mai multe despreinflatie FMI salarii pensii