Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se vor clatina oare economiile din Europa de Est cele mai nou intrate in UE?

Se vor clatina oare economiile din Europa de Est cele mai nou intrate in UE?

Nu este un secret ca pietele in expansiune s-au descurcat foarte bine in ultimii ani, pe masura ce competitia pentru marja de profit cu doua cifre i-a manat pe investitori in domenii de investitii mai riscante. Investitiile directe straine in tarile aflate in curs de dezvoltare au ajuns la 542 de miliarde de dolari in 2005, in crestere cu 37 de procente fata de anul trecut, noteaza Emily Flynn Vencat, in ultima editie a publicatiei americane Newsweek.

Cifrele astronomice i-au facut pe multi economisti sa puna pariuri in privinta tarii care va avea prima de pierdut. In loc sa arate spre obisnuitele tari din Asia si America Latina, multi experti arata cu degetul Europa de Est, unde state ca Polonia si Ungaria, aflate pana acum la adapostul statutului de membru al UE, sunt pe punctul de a-si pierde aura economica ca urmare a unei combinatii de guverne populiste, oboseala fata de reforme si cheltuieli in exces cronice, care le ameninta prosperitatea. Nu v-ati da seama la prima vedere. Cele mai mari economii care s-au alaturat UE in 2004 - Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia - inregistrau in medie anul trecut o crestere robusta a PIB-ului cu 5 procente fata de anul trecut.

Aceasta crestere economica este desigur, alimentata de nivelurile record ale capitalului strain - in crestere 19 procente pana la 57 de miliarde de dolari - peste dublul sumei varsate in intregul Orient Mijlociu. In plus, acest capital este ieftin, multumita ?efectului de halou?, mai precis perceptiei ca aceste tari sunt mai putin riscante, deoarece sunt europene. Potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI) care urmeaza sa apara in aceasta saptamana, costurile imprumuturilor sunt cu un punct procentual mai mici decat s-ar fi asteptat, avand in vedere riscurile economic, financiar si economic ale tarilor respective. Se pare ca pietele au perceput in mod gresit statutul de membru al UE drept o garantie implicita impotriva riscurilor majore, este de parere Susan Schadler, director adjunct la Departamentul European al FMI.

Trebuie doar sa ne uitam mai jos, la Grecia si Italia pentru a vedea ca lucrurile nu stau asa. Chiar si in conditiile in care Asia de Est, America Latina, Africa sub-Sahariana si Asia Centrala isi imbunatatesc balantele de cont curent, Europa de Est continua sa consume cu mult mai mult decat produce, cu o medie a balantelor de cont curent de minus cinci la suta din PIB.

Intre timp, datoriile guvernamentale au scapat de sub control, multe tari ajungand la deficite de doua-trei ori mai mari decat permite UE. Pe termen lung, datoriile importante ale Europei de Est vor creste ratele dobanzilor la imprumuturi, sau vor duce la taierea creditelor, ceea ce ar putea genera un colaps economic asemenea aceluia prin care a trecut Italia la mijlocul anilor '90.

Cea mai afectata tara pana acum este Ungaria, unde deficitul a ajuns anul trecut la 10,1 procente din PIB, cel mai mare din Europa. Datoria guvernamentala a crescut de la 60 la suta la 70 la suta din PIB din 2005. Problemele Ungariei au explodat in toamna, atunci cand o videocaseta a aratat ca premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a mintit ?dimineata, la pranz si seara? despre starea finantelor tarii, pentru a castiga un al doilea mandat.

Scandalul care a urmat a determinat intr-un final guvernul de la Budapesta sa lanseze un ?pachet fiscal de austeritate?, menit sa reduca deficitul pana la 3,2 procente pana in 2009. Scopul noului plan este sa impinga Ungaria spre adoptarea monedei euro. Pana in momentul de fata, Slovenia este singura tara dintre noii membri ai UE care a realizat acest lucru. Polonia, care urma sa adere la zona euro pana in 2009, nu va face acest lucru pana in 2012, in timp ce Republica Ceha va amana adoptarea monedei europene de la jumatatea lui 2009 pana la jumatatea lui 2011. In acest context, fluctuatiile monedelor nationale vor continua sa reprezinte un risc pentru investitori. Desi o noua runda de liberalizare a pietii ar putea ajuta, o oboseala in privinta reformelor a catapultat la putere o serie de lideri cu vederi de stanga.

Cheltuielile in stil-comunist pe seama inflamatelor guverne locale si pe proiectele de sanatate ineficiente sunt in crestere, in timp ce cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare scad. Polonia a avut sase ministri de finante in doi ani. Noul guvern slovac da peste cap cota unica de impozitare si legile nerestrictive privind munca, ce faceau din aceasta tara o destinatie atat de populara pentru investitorii straini.

"Cred ca fiecare din aceste tari va trece printr-o criza financiara in urmatorii 10 ani", declara Simeon Djankov, economist sef la Banca Mondiala. Avand in vedere cantitatea de bani care circula acum prin Europa de Est, este o situatie negativa care ne va afecta pe toti.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori