Scumpirea marfurilor ar putea afecta cresterea economica mondiala

Luni, 16 Iunie 2008, ora 09:28
1117 citiri
Scumpirea marfurilor ar putea afecta cresterea economica mondiala

Cele mai bogate natiuni ale lumii au avertizat sambata ca scumpirea marfurilor ar putea afecta cresterea economica mondiala, insa nu au oferit niciun plan de a calma pietele sau de a tempera protestele declansate de preturile alimentelor si combustibilului, relateaza Reuters.Evolutia valutara nu a fost discutata in cadrul intrunirii Grupului celor Opt (G8) ce a avut loc la Osaka, dupa o saptamana de discutii cu privire la efectul dolarului slab asupra inflatiei, iar analistii considera ca moneda americana se va deprecia luni.


Solicitarea Italiei, de a se introduce masuri suplimentare de reglementare pentru a elimina speculatiile din piata petrolului, s-a lovit de rezistenta Statelor Unite si Marii Britanii.


Cei mai multi ministri au parut mai ingrijorati de incetinirea cresterii economiilor afectate de criza creditelor decat de scumpiri, asa cum cele mai multe banci centrale din cadrul G8 se concentreaza asupra controlarii inflatiei.


"Preturile ridicate la marfuri, in special la alimente si combustibili, reprezinta un risc major pentru stabilitatea cresterii economice la nivel mondial, au implicatii serioase pentru economiile mai vulnerabile si ar putea accentua presiunile inflationiste", arata un comunicat al ministrilor G8.


Seful Trezoreriei americane, Henry Paulson, a spus ca pretul petrolului ar putea accentua incetinirea cresterii economice in Statele Unite.


In acelasi timp, Fondul Monetar International (FMI) a mentionat posibilitatea prelungirii evolutiei slabe a economiei mondiale, iar comisarul european Joaquin Almunia a avertizat in legatura cu o stagflatie precum cea din anii '70, in cadrul unui interviu acordat unui cotidian japonez.


G8 a recunoscut dificultatea sustinerii cresterii economice, dupa ce criza ipotecara din Statele Unite a dus la o criza mondiala a creditelor.


Riscul ca preturile record la petrol si alimente sa se rasfranga asupra salariilor si altor costuri a facut ca "alegerea politicilor sa fie mai complicata", a anuntat G8.