Scrisoarea de intentie convenita cu FMI, avizata de Guvern

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 23:57
1498 citiri
Scrisoarea de intentie convenita cu FMI, avizata de Guvern

Scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Comisia Europeana au fost aprobate marti de catre Cabinet, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, precizand ca documentele nu contin un numar prestabilit al disponibilizarilor din sistemul public, informeaza Newsin.

"Aceste documente au rezultat in urma negocierilor purtate la sfarsitul lunii octombrie cu misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

In baza acestor documente, Romania va putea primi cea de-a saptea transa din acordul convenit cu Fondul in valoare de 769 milioane de drepturi speciale de tragere si a patra transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana, in valoare de 1,2 miliarde de euro", a declarat Ioana Muntean dupa sedinta Executivului care s-a desfasurat marti.

Muntean a enumerat actiunile preliminare necesare Guvernului roman pentru a primi transele de imprumut din ianuarie: aprobarea de catre Parlament a bugetului convenit cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB, ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA de la 19% la 24%, reducerea semnificativa a arieratelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale pana la sfarsitul anului, aprobarea legislatiei privind salarizarea in domeniul public, reforma pensiilor dar si "conlucrarea cu Parlamentul privind modificarea OUG 50 privind contractele de credit, astfel incat aceasta sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor asigurand in acelasi timp stabilitatea sistemului financiar si conformitatea cu prevederile directivei Uniunii Europene privind contractele de credit pentru consumatori."

Comisia Europeana a impus conditii similare, la care se adauga limitarea fondului de salarii pe 2011 la 39 miliarde de lei excluzand plata contributiilor pentru militari de 1,7 miliarde de lei, conform noii legi a pensiilor.

"O parte dintre aceste legi au fost deja adoptate si publicate in Monitorul Oficial, iar altele sunt in curs de adoptare. in aceasta scrisoare de intentie nu exista un numar prestabilit al disponibilizarilor din sectorul public, dar va fi continuata politica de angajare a unei persoane la sapte care pleaca din sectorul bugetar.

Totodata, vor fi continuate eforturile de restructurare si eficientizare deja incepute", a mai spus Muntean.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#scrisoare de intentie, #FMI, #CE, #sistem public, #reforme , #stiri FMI