Saxo Bank: Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1,3%

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 12:45
1355 citiri
Saxo Bank: Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1,3%

Romania ar putea reveni pe crestere economica in acest an, cu un ritm de 1,3%, iar inflatia s-ar putea reduce la 5,2%, ca urmare a majorarii exporturilor si scaderii importurilor, potrivit estimarilor Saxo Bank, transmite Mediafax.

Analistii Saxo Bank considera ca economia Romaniei va avansa in acest an cu 1,3%, dupa o scadere de 2% in 2010.

"Sper ca s-a ajuns la fundul sacului, iar problemele vor fi rezolvate. Exporturile au crescut, iar gospodariile au consumat mai putin din import. Daca continuati sa cresteti exporturile, sa le diversificati si nu se va cheltui mult pe importuri, este foarte bine pentru Romania.

Inflatia e foarte mare in Romania, insa ne asteptam sa scada usor, cam pe la 5,2%.

Inflatia s-a datorat importurilor, insa daca vor scadea importurile, atunci credem ca va scadea si inflatia", a declarat, marti, Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank, in cadrul seminarului "Pietele internationale de capital in 2011", organizat de Saxo Bank si Ziarul Financiar.

Totodata, el se asteapta la revenirea vanzarilor in retail in acest an.

"Creditul pentru gospodarii a scazut si este bine ca guvernul nu este indatorat prea mult la bancile straine. Luand in calcul ca in Romania a inceput sa se economiseasca, probabil ca inflatia va scaderea si sub 5%", a afirmat reprezentantul bancii daneze de investitii.

El spune ca BNR ar putea relaxa dobanda de politica monetara in acest an daca importurile vor scadea si exporturile vor creste, iar inflatia se va plasa sub 5%.

"Banca centrala tinteste inflatia, iar daca inflatia va scadea sub 5%, atunci ma astept ca rata dobanzii de politica monetara sa scada cu 0,5 puncte de baza", a adaugat reprezentantul Saxo Bank.

Blaabjerg crede ca actualul acord al Romaniei cu FMI va fi finalizat cu bine, desi au fost luate masuri foarte nepopulare.

"Cred ca economia Romaniei a inceput sa isi revina, insa succesul depinde de performantele zonei euro. Nu cred ca veti ajunge la o situatie mai proasta decat ce se va intampla in zona euro", a mai spus Blaabjerg.

Estimarea Guvernului si a FMI indica pentru acest an o crestere economica de 1,5%.

#saxo bank, #crestere economica, #importuri, #exporturi , #stiri FMI