Saptamana de foc a creditului extern

Duminica, 03 Mai 2009, ora 22:24
900 citiri
Saptamana de foc a creditului extern

In primele zile din aceasta saptamana, vom primi raspunsul daca indeplinim toate conditiile ca sa putem obtine imprumutul extern solicitat de autoritatile romane pentru a iesi cu bine din criza economica.

Soarta banilor de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) se decide in aceste zile de catre conducerea institutiilor.

OK-ul pentru cei cinci miliarde de euro care trebuie sa vina de la Comisie va fi dat maine, in cadrul reuniunii Consiliului Ecofin, din care fac parte ministrii de finante ai statelor membre.

Daca raspunsul va fi pozitiv, prima transa din aceasta suma este asteptata sa intre in Trezoreria statului la sfarsitul lunii iunie.

Acordul, ratificat in parlament

Pana miercuri, vom afla si decizia finala a boardului FMI in privinta celor aproape 13 miliarde de euro care urmeaza sa intre in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Guvernul se asteapta ca prima transa a banilor de la FMI sa ajunga in tara noastra chiar pe parcursul acestei luni.

Restul de doua miliarde de euro, care completeaza suma totala a acordului de imprumut de 20 de miliarde de euro, vor veni de la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru investitii si dezghetarea creditarii.

Suma totala va putea fi folosita pe parcursul urmatorilor doi ani, in functie de necesitati. Dupa ce vom avea raspunsurile oficiale de la FMI si CE, acordul de imprumut va fi supus ratificarii in Parlamentul Romaniei.

Dobanzile la aceste credite externe sunt mai mici decat cele platite in prezent de guvern pentru acoperirea cheltuielilor.

#credit, # economie, # fmi, # ce , #stiri FMI