Sansele ca Grecia sa aprobe planul de austeritate cresc

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 14:32
1198 citiri
Sansele ca Grecia sa aprobe planul de austeritate cresc

Probabilitatea ca Parlamentul Greciei sa aprobe miercuri noul plan de austeritate a crescut, dupa ce unul dintre cei trei parlamentari socialisti dizidenti a anuntat ca il va vota din datorie nationala, dar sansele ca legile necesare aplicarii masurilor de reforma sa fie adoptate joi sunt incerte, informeaza NewsIn.

In aceste conditii, numerosi analisti si investitori se asteapta ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata), pe termen mediu, relateaza Reuters.

Cresterea sanselor unui vot pozitiv in Parlament si progresele inregistrate in discutiile dintre banci si guvernele din zona euro pentru rostogolirea datoriilor guvernamentale elene au dus la aprecierea euro si a actiunilor, la nivel mondial. "S-a muncit foarte mult in spatele scenei, pentru a asigura trecerea propunerilor, iar optimismul se reflecta in cotatiile actiunilor", a declarat Graham Bishop, analist la RBS in Londra.

El a aratat ca aprobarea planului de austeritate va ajuta, dar nu se poate spune ca nu vor mai fi probleme, urmatorul obstacol fiind aplicarea masurilor, pentru care guvernul socialist de la Atena va fi urmarit indeaproape.

Ciocnirile violente dintre mai multe sute de tineri greci si politie au continuat pana tarziu noaptea trecuta.

Sindicatele, care au declansat marti o greva generala de doua zile, au amenintat ca vor impiedica accesul in Parlament, dar nu s-au inregistrat probleme la inceputul dezbaterilor.

De aprobarea planului de austeritate depinde furnizarea urmatoarei transe de imprumut, de 12 miliarde de euro, de catre Uniunea Europeana si FMI.

In lipsa fondurilor, Grecia va intra in incapacitate de plata in cateva saptamani. "Daca Parlamentul ar vota impotriva programului, ar fi o crima. Tara ar vota pentru sinucidere", a declarat miercuri guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, pentru Financial Times.

Primele de risc pentru datoriile tarilor periferice din zona euro au scazut, in urma informatiilor ca bancile germane au convenit in principiu sa foloseasca o propunere a Frantei, ca baza de negociere a participarii sectorului privat la salvarea Greciei.

Chistine Lagarde, proaspat numita la conducerea FMI, a cerut parlamentarilor greci sa fie uniti in sustinerea planului de reforme, chisr daca liderul opozitiei conservatoare, Antonis Samaras, si-a reiterat obiectiile.

Daca Grecia aproba programul, ministrii de Finante din zona euro, care se intalnesc duminica la Bruxelles, vor aproba probabil furnizarea urmatoarei transe de imprumut, iar FMI va face acelasi lucru pe 5 iulie.

Atentia se va concentra apoi pe aprobarea unui al doilea program de sustinere a Greciei, pe termen lung, cu o valoare aproximativ egala cu cea a planului convenit anul trecut, de 110 miliarde de euro. 

#grecia, # masuri austeritate grecia, # criza grecia, # reforma grecia , #stiri FMI