Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2011 si vor ramane nemodificate pana in 2012

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 15:46
2297 citiri
Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2011 si vor ramane nemodificate pana in 2012

Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva legea salarizarii, obtinuta de Mediafax.

Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.

Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. 

In vara, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar sa fie diminuate cu 25%, masura care a fost aplicata din luna iulie.

Surse oficiale au precizat ca octombrie este luat ca baza de calcul deoarece in aceasta luna au fost finalizate toate masurile de reduceri salariale.

"In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%.

Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminueaza cu un procent de 13,75%", se arata in document.

Proiectul mai releva ca acest nivel va fi mentinut pana la sfarsitul anului, fara sa mai fie modificat.

"Diminuarea (prevazuta la calculul concret al drepturilor salariale-n.r.) se aplica pana la data de 31 decembrie 2011.

Pana la aceasta data, Guvernul va intreprinde demersurile necesare in vederea evaluarii conditiilor care au justificat adoptarea masurilor prevazute de prezenta lege si va elabora eventuale conditii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale in anul 2012", precizeaza Guvernul in document.

La momentul reducerii salariilor cu 25%, Executivul a invocat articolul 53 din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #fmi, #guvern, #majorare, #salarii, #sporuri , #stiri FMI