S&P: ratingul Romaniei, de la negativ la stabil

Marti, 09 Martie 2010, ora 22:39
1543 citiri
S&P: ratingul Romaniei, de la negativ la stabil

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.

"Revizuirea perspectivei reflecta opinia noastra privind programul sustinut de reforme bugetare si probabilitatea ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), atenuand astfel presiunile financiare externe", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala, se arata intr-un comunicat al S&P. Contractia economica severa, de 7,1% in 2009, a fost cauzata, in principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezultata din reducerea accesului la finantare.

Evolutia economica negativa a fost exacerbata si de scaderea cererii externe. Economia Romaniei isi va reveni, probabil, usor in acest an, mai ales din cauza recuperarii cererii pe pietele externe, noteaza S&P.

Cererea interna va ramane redusa, ca urmare a consumului si investitiilor scazute, determinate de conditiile dificile de creditare si de planul Guvernului de consolidare a finantelor statului. In urma avansului deficitului bugetar al Romaniei in 2009, la 7,8% din PIB potrivit metodologiei S&P, Guvernul intentioneaza sa coboare balanta negativa a bugetului de stat la 6,4% in 2010.

In pofida unui grad de incertitudine legat de alegerile prezidentiale din decembrie, Guvernul a implementat cu succes strategia de consolidare fiscala, situatie reflectata in finalizarea a trei evaluari si primirea transelor aferente in cadrul acordului cu FMI, noteaza analistii agentiei.

Parte a strategiei de consolidare fiscala, Executivul a anuntat ca intentioneaza sa limiteze fondurile pentru salariile angajatilor statului, sa implementeze noi reforme ale sistemului de pensii si sa stabileasca reguli bugetare, iar S&P se asteapta ca aceste masuri sa fie adoptate in 2010.

Daca aceste decizii vor fi implementate in integralitate ar trebui sa permita Romaniei sa-si atinga obiectivele fiscale pentru 2010 si pentru anii urmatori. Pe termen scurt ne asteptam la o continuare a deteriorarii calitatii activelor in sectorul bancar, insa rata adecvarii capitalului, de aproximativ 14% la finele lui decembrie, ar trebui sa ofere o marja de siguranta in acest sens.

Datele ar putea, totusi, masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale, noteaza S&P. "Perspectiva stabila reflecta opinia noastra ca autoritatile guvernamentale vor implementa, daca va fi necesar, masuri adecvate pentru a limita deteriorarea calitatii activelor din sectorul bancar", a spus Mrsnik.

Daca Guvernul nu reuseste sa respecte strategia de consolidare economica si fiscala, pana la incheierea acordului cu FMI in 2011, dar si dupa aceasta perioada, sau daca accesul sectorului privat la finantare se inrautateste, exacerband vulnerabilitatile sistemului bancar, ar putea sa apara presiuni asupra ratingului Romaniei.

Totodata, daca Guvernul mentine ritmul actualelor reforme structurale si dupa finalizarea acordului cu Fondul, asigurand o politica fiscala prudenta si un control ordonat al vulnerabilitatilor din sectorul financiar, ratingul Romaniei ar putea fi rvizuit in crestere.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #p, #rating, #romania, #s, #stabil , #stiri FMI