S&P: Problemele politice din Romania nu vor afecta ratingul tarii

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 16:12
1278 citiri
S&P: Problemele politice din Romania nu vor afecta ratingul tarii

Problemele politice din Romania nu vor afecta ratingul tarii si nu vor inversa reformele facute de Guvern in cadrul acordului de imprumut incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat analistul Standard & Poor's (S&P), Marko Mrsnik, intr-un interviu acordat Bloomberg, informeaza Mediafax.

"Nu ne asteptam ca divergentele politice sa impiedice respectarea de catre Romania a obiectivelor privind bugetul si reformele structurale. Perspectiva actuala a ratingului de tara este stabila, ceea ce inseamna ca riscurile sunt adecvate actualului calificativ", a spus Mrsnik.

Ratingul "BB+" al Romaniei, cel mai ridicat din categoria "junk" (speculativ), ar putea fi "eventual" revizuit in crestere, daca guvernul continua reformele si dupa incheierea actualului acord cu FMI, care expira in mai 2011. 

Romania este evaluata de S&P cu acelasi calificativ ca Grecia sau Azerbaidjan.

"Daca Romania inregistreaza un parcurs sustinut cu rezultate bune in domeniul fiscal, inclusiv imbunatatirea cadrului fiscal si asigurarea unui control ordonat al vulnerabilitatilor in sectorul financiar, am putea eventual majora ratingul. Imbunatatirile structurale in economie sunt esentiale pentru revizuirea pozitiva a perspectivei, chiar mai mult decat recuperareea ciclica a cresterii", a afirmat analistul S&P.

Economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% anul trecut, iar FMI anticipeaza pentru anul in curs un declin de 1,9%, inainte de reluarea cresterii in anul urmator, cu un avans de 2%.

"Ne asteptam ca reluarea cresterii sa fie graduala si mai echilibrata decat inainte de criza, cand a fost sustinuta mai ales de credite. In consecinta, in timp ce Romania isi pastreaza potentialul pentru cresteri ridicate, ne asteptam ca acestea sa fie inferioare pe termen mediu comparativ cu perioada de dinaintea crizei, cand ajungeau la 7-8%", a adaugat el. 

#fmi, #probleme, #rating, #reforme, #romania , #stiri FMI