S-a intors roata: UE, "LA MANA" CHINEI

Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:25
2017 citiri
S-a intors roata: UE, "LA MANA" CHINEI

Grecia ar putea intra in incapacitate de plata in ciuda efortului facut de UE si FMI, insa China va continua sa sprijine moneda unica, a precizat ambasadorul Chinei la UE, Song Zhe.

In opinia acestuia, imprumutul recent de 12 miliarde de euro pe care Grecia l-a primit de la UE si FMI nu a rezolvat unele din problemele fundamentale ale statului elen.

Song spune ca o restructurare a datoriilor elene ar avea consecinte negative mai reduse decat un posibil default.

In ceea ce priveste declaratiile unor analisti cu privire la faptul ca statul chinez cumpara obligatiuni riscante in Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania cu scopul de a castiga influenta politica in cadrul UE, Song a precizat ca nu exista motive de a suspecta intentiile acestora.

Statul chinez poate construi legaturi comerciale solide cu statele membre UE doar prin investitii sonore.

Song Zhe a asigurat europenii ca statul chinez vrea sa salveze euro pentru ca, pe viitor, comertul cu UE sa infloreasca.

Cu toate ca Grecia se afla intr-o stare "deplorabila", dupa cum noteaza unii analisti, Song precizeaza ca orice investitie are un risc.

Diplomatul chinez a sfatuit marile economii din zona euro sa "sape mai adanc in propriile buzunare" pentru ca impreuna sa evite criza care bate la usa.

Privind spre viitor, Song "viseaza" la o piata deschisa intre China si UE.

Relatiile comerciale dintre statul chinez si Europa au avut de suferit din cauza acuzatiilor de dumping din China si a acuzatiilor de protectionism al UE.

Unele dispute au insa si implicatii strategice.

China limiteaza exporturile de minerale rare, utilizate in industria de armament si tehnologie high-end. In acelasi timp, UE a pus embargo pe exporturile de arme catre China.

Justificandu-se, Song a precizat ca statul chinez a limitat extractia de minerale rare din motive ecologice.

In ceea ce priveste embargo-ul pus de Uniunea Europeana, ambasadorul Chinei a precizat ca statul asiatic nu are nici un interes sa cumpere arme din Europa, subliniind faptul ca in ultimii ani capacitatea de aparare a Chinei a fost intr-o continua dezvoltare, in timp ce UE a pierdut teren.

Facand o aluzie la influenta pe care SUA o are in Europa, diplomatul chinez a adaugat ca UE ar trebui sa ia decizii pe cont propriu daca vrea relatii bune pe termen lung cu China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #euro, #exporturi minerale china, #imprumut china, #moneda europeana, #ue , #stiri FMI