Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia va aloca FMI cel putin 10 mld. de dolari, insa pune conditii

Rusia va aloca FMI cel putin 10 mld. de dolari, insa pune conditii


Rusia va aloca Fondului Monetar International (FMI) cel putin zece miliarde de dolari cu conditia ca Moscova sa poata influenta modul in care vor fi cheltuite aceste fonduri, a specificat marti Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

Declaratia lui Dmitri Peskov a fost facuta dupa o reuniune a grupului tarilor BRIC (Brazilia, India, Rusia si China) in marja summit-ului G20 de la Los Cabos (Mexic).

Potrivit acestuia, cifra avansata a fost confirmata de insusi liderul rus. Referindu-se la cresterea capacitatii de finantare a FMI, Peskov a rezumat pozitia Rusiei cu privire la aceasta problema: cresterea volumului de lichiditati, alocate intr-o situatie de criza, elimina doar "simptomele bolii", dar nu rezolva nimic la nivel sistemic.

"Alocand fondurile respective, Rusia spera sa aiba posibilitatea sa influenteze modul in care acestea sunt cheltuite", a subliniat purtatorul de cuvant al presedintelui rus, mentionand ca liderii tarilor BRIC si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din zona euro, care ar putea afecta starea economiei globale.

Potrivit AFP, India a promis si ea o contributie egala cu cea a Rusiei, de zece miliarde de dolari, pentru a creste resursele FMI.

Statele membre BRIC, dupa cum subliniaza la randul sau portalul economic RBC, si-au exprimat disponibilitatea de a aloca fonduri suplimentare FMI, sub rezerva aplicarii unei reforme a sistemului de administratie al Fondului si cu conditia unei mentineri a controlului asupra cheltuielilor FMI. Intr-o declaratie comuna, tarile BRIC se pronunta in sprijinul cresterii resurselor FMI cu 430 miliarde de dolari. Cea mai importanta cotizatie revine insa zonei euro, care urmeaza sa contribuie la resursele FMI cu 150 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1168 ori