Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rusia mizeaza pe un deficit bugetar de 6,5% din PIB in 2010

Rusia mizeaza pe un deficit bugetar de 6,5% din PIB in 2010

Guvernul rus a decis sa se bazeze in calcularea bugetului de anul viitor pe un deficit bugetar de 6,5% din produsul intern brut (PIB), au spus mai multe surse din ministerul finantelor si din guvern pentru Reuters, citat de NewsIn.

Cifra depaseste planul initial pentru 2010, privind un deficit bugetar de maxim 5%, insa confirma estimarile celui mai important consilier economic de la Kremlin, Arkady Dvorkovici, care mizeaza pe un deficit de 6% din PIB.

Rusia a crescut cheltuielile pentru sprijinirea economiei, care a intrat in prima recesiune din ultimii zece ani, in contextul in care veniturile din taxe scad, din cauza ieftinirii petrolului.


Deficitul public din 2009 ar putea depasi 8%. O alta sursa a spus ca premierul Vladimir Putin a confirmat planul de buget.


Un oficial din ministerul de finante a explicat ca deficitul luat acum in calcul a fost cauzat de alocarea a 310 miliarde ruble (9,85 miliarde dolari) pentru recapitalizarea bancilor, in 2010, si pentru sprijinirea a cinci state ex-sovietice.


Putin a spus recent ca doua treimi din bugetul de anul viitor este destinat cheltuielilor sociale.


De asemenea, cotidianul de afaceri Vedomosti scrie ca Rusia ar putea creste accizele la alcool, tigari si petrol. Ministrul de finante Alecsei Kudrin a spus joi ca economia ruseasca va reintra pe crestere in 2010 si va avansa cu 1%.


Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia rusa va scadea cu 6,5% in 2009, comparativ cu 8,5%, pe cat mizeaza ministerul rus al economiei.


Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, aproape dublu fata de asteptarile anterioare, din cauza crizei globale si nivelului scazut al productiei industriale si al investitiilor.


"La sfarsitul primului trimestru din 2009, datoriile externe nete ale sectorului public si privat au scazut totusi la 454 miliarde dolari, fata de recordul de 547 miliarde dolari in octombrie 2008", precizeaza aceeasi institutie.


Pe termen mediu, in actualul context economic, Banca Mondiala estimeaza o crestere economica cu 3,5% in 2011 si 2012, PIB-ul urmand sa se intoarca la nivelul atins inaintea crizei financiare la finalul celui de-al treilea trimestru din 2012. Estimarile privind inflatia au ramas neschimbate, la 11-13% in 2009. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1100 ori
Citeste mai multe despredeficit PIB Rusia buget FMI