Ruperea acordului cu FMI ar putea mari bugetul pe 2006

Luni, 17 Octombrie 2005, ora 02:43
996 citiri

Oficialii romani au anuntat, in premiera, ca exista posibilitatea ruperii acordului cu FMI daca cele doua parti nu se inteleg. Asta inseamna ca vom avea un nou buget pentru anul viitor, din care vom putea cheltui mai mult.

Inflexibilitatea cunoscuta a FMI in ceea ce priveste marimea deficitului bugetar al Romaniei, 0,5% din PIB pentru anul 2007, l-a determinat pe Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, sa declare: A"Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) va fi abandonat, daca nu se ajunge la o intelegere cu misiunea de expertiA".

O astfel de declaratie, facuta cu doar trei zile inainte de sosirea echipei FMI la Bucuresti, arata blocajul la care s-a ajuns in relatia cu organismul international. Profesorul de economie Daniel Daianu spune ca principala divergenta cu FMI este marimea deficitului, institutia internationala sustinind ca Romania nu-si poate permite deficite la fel de mari ca Ungaria sau Cehia. A"In cazul in care acordul se va rupe, ne-am putea prezenta in fata Comisiei Europene cu un deficit de 1%A" spune Daianu. Asta inseamna o dublare a deficitului de 0,5% din actualul proiect de buget, deci se vor putea cheltui in plus cam 8.000 de miliarde de lei vechi.

Un esec previzibil

Actualul acord cu FMI este de tip preventiv si a fost incheiat de fostul Executiv, ca o garantie ca economia romaneasca va evita derapajele, pina la momentul integrarii in Uniunea Europeana. Negocierile pe tema acordului au fost intrerupte in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat, ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%. A"Ne vom face propriile politici macroeconomice, pe care le vom sustine la Bruxelles pentru a demonstra ca sint corecte si ca nu exista riscul unor derapajeA", a explicat Sebastian Vladescu. Declaratia ministrului Finantelor nu face altceva decit sa anticipeze un esec al negocierilor. A"In conditiile unei discipline interne mai riguroase, trebuia de mult sa terminam cu FMI. Exista insa impresia generala ca, in relatia cu Romania, UE a arendat problematica economica FonduluiA", spune analistul financiar Bogdan Baltazar. A"Orice incetare de acord cu Fondul este un semnal prost pentru investitori. Este posibil ca faptul sa fie receptat negativ de agentiile de rating si sa afecteze si Raportul de taraA", sustine fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu.

Banii din privatizare, saminta de scandal

Din cauza derapajului deficitului de cont curent, FMI a impus Romaniei un deficit bugetar extrem de strins pentru anul 2006 si nu este de acord cu cheltuirea importantelor sume obtinute din privatizare nici pentru investitii in infrastructura, deoarece acestea ar conduce la cresterea cererii agregate si, in consecinta, la cea a deficitului extern. A"Avind in vedere veniturile mari din privatizare si fondurile UE (circa 4% din PIB anual), a nu folosi acesti bani pentru investitii in infrastructura este inadmisibil. Este ca si cum ne-am impusca in piciorA", afirma Daniel Daianu.

Cartonas galben pentru Vladescu

Comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite, cere guvernului sa se consulte cu Comisia Europeana inainte de a lua masuri fiscale ce pot fi in conflict cu acquis-ul comunitar. A"In aceasta perioada, nu recomand greseli, pentru ca Raportul de monitorizare este aproape gata, urmeaza si cel din aprilie, iar astfel de mici greseli va pot periclita procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea EuropeanaA", ne-a declarat Grybauskaite in legatura cu intentia ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, de a introduce un pret minim la alcool si tutun. Comisarul a calificat aceasta masura ca fiind neconcurentiala si in contradictie cu uzantele europene. Ea a precizat ca a primit promisiunea din partea guvernului roman ca se va consulta cu Comisia asupra posibilitatilor de suplimentare a bugetului de anul viitor, dar a tinut sa sublinieze ca A"vrem ca guvernul sa se consulte cu Comisia inainte de a lua asemenea masuriA". A

Cotidianul