Romanii ii atribuie lui Basescu imprumutul FMI

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:10
1845 citiri
Romanii ii atribuie lui Basescu imprumutul FMI

Presedintele Traian Basescu a fost indicat, intr-un sondaj INSOMAR, drept factorul care a avut cea mai mare contributie in decizia prin care Romania a luat imprumutul de la FMI.

30% dintre repondentii unui sondaj INSOMAR, realizat in perioada 26 martie- 5 aprilie, la comanda Realitatea TV, sunt de parere ca presedintele Traian Basescu a avut cea mai mare contributie in decizia prin care Romania a luat imprumutul de la FMI.

Potrivit aceleiasi cercetari, 9% dintre romani apreciaza ca Guvernul a avut cea mai mare contributie la contractarea imprumutului, in timp ce 4% considera ca aceasta contributie ii apartine lui Emil Boc, iar 3% dintre repondenti l-au indicat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cercetarea sociologica indica faptul ca 2% dintre romani considera ca Banca Nationala a avut contributia cea mai importanta in cazul imprumutului, in timp ce "clasa politica" este indicata de 2%, iar Parlamentul de 1%.

Desi se afla printre raspunsurile posibile indicate de sondaj (intrebarea era inchisa,n.r.), presedintele PSD, Mircea Geoana a obtinut sub un procent. Sondajul arata ca 27% dintre repondenti nu stiu cine a avut cea mai mare contributie, iar 15% nu cunosc aceasta decizie.

Din totalul intervievatilor, 41% sunt de parere ca imprumutul este mai degraba benefic. La polul opus s-au situat 32% dintre romani, in timp ce 28% nu au putut aprecia daca acordul este sau nu benefic pentru Romania.

Cat priveste destinatia banilor de la FMI, cei mai multi romani, 43%, cred ca acestia ar trebui folositi pentru a infiinta noi locuri de munca. 21% ar dori ca aceste sume sa fie folosite pentru a majora salariile si pensiile, 15% cred ca banii ar trebui sa mearga in investitii in agricultura, iar 7% sa ajute micii intreprinzatori. Alte trei procente dintre cetateni vor ca banii sa fie utilizati pentru a ajuta bancile si companiile, in timp ce un procent similar vad ca destinatie a sumelor construirea de autostrazi.

Sondajul INSOMAR, realizat pe un esantion de 2430 persoane, are o marja de eroare de plus/minus 2% si a fost realizat in perioada 26 martie- 5 aprilie.

Guvernul va trimite luni sau marti Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) ordonantele de urgenta privind rectificarea bugetara si diminuarea sporurilor din sistemul bugetar, documentele urmand a fi analizate de conducerile celor doua organisme, o decizie privind acordarea imprumutului pentru Romania fiind asteptata intre 5 si 11 mai.

Romania a obtinut, in martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationa le.

FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008. 

 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#acord, #agricultura, #basescu, #bnr, #fmi, #imprumut, #investitii , #stiri FMI