Romania va primi 1,2 mld euro de la UE

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 09:14
1031 citiri
Romania va primi 1,2 mld euro de la UE

Uniunea Europeana va vira Romaniei 1,2 miliarde euro pana la sfarsitul lunii septembrie, in cadrul acordului incheiat in 2009, in conditiile in care Comisia Europeana a imprumutat din piata suma necesara finantarii Romaniei, a declarat joi directorul Erste Asset Management, Nicoleta Albu, transmite NewsIn.

"Uniunea Europeana, in cadrul acordului semnat de Romania cu FMI si UE, trebuie sa ne faca o plata de 1,2 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni (septembrie, n.r.)", a declarat, la The Money Channel, Nicoleta Albu.

Suma se va duce direct in visteria Ministerul de Finante si va ajuta la finantarea deficitului bugetar, iar avantajul este legat de costul redus al imprumutului.

"Banii acestia pe care Comisia Europeana ii va strange, cu garantia celor 27 de state membre, sunt destinati Romaniei. Imprumutul este pe 7 ani, la o dobanda de 2,37% sau ceva similar", a mai precizat Albu.

Potrivit lui Albu, Romania va plati inapoi imprumutul cu un randament de 3% pe an, un cost foarte avantajos pentru Romania.

Costul de risc al tarii este in momentul de fata de 3,6%, iar pentru un imprumut extern, Romania ar mai plati in plus cateva puncte procentuale peste acest nivel al CDS-ului.

Pana in prezent, Romania a obtinut din imprumutul de la Uniunea Europeana doua transe, in valoare totala de 2,5 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #ue, #miliarde, #fonduri , #stiri FMI