Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Slovacia, in vizorul investitorilor straini

Romania si Slovacia, in vizorul investitorilor straini
Din cauza faptului ca mai multe tari se vor confrunta cu o recesiune economica, investitorii se vor indrepta in anul viitor spre economiile capabile de o crestere mai semnificativa, iar printre acestea, potrivit bancii americane de investitii Merrill Lynch, in regiunea Europei de Est vor fi cele ale Romaniei si Slovaciei.

In anul viitor, cresterea economica a Romaniei va putea fi de 3,9%, fata de 8,5%, cat o sa fie in acest an - se arata intr-un studiu realizat de Merrill Lynch.

Totodata, in Romania vor fi necesare masuri de stimulare a pietelor, deci si de o scadere a dobanzilor. Potrivit insitutiei bancare americane amintite, in 2010 cresterea economica a Romaniei va fi de 4,5% din PIB, iar inflatia va scadea la 4,7%, fata de 8,1% in 2008 si 5,5% in 2009.Potrivit Merrill Lynch, in cursul anului viitor, BNR va micsora dobanda de referinta la 8,75%, fata de 10,25%, cat este in prezent si va mentine probabil acest nivel si in cursul anului 2010. Romania - la fel ca toate tarile emergente - conteaza in primul rand pe investitii in infrastructura, presupunand ca guvernul acestei tari va actiona rapid in directia cresterii increderii investitorilor.Pentru aceasta, potrivit opiniei bancii Merrill Lynch, ar fi util un acord de stand-by cu FMI, chiar daca este foarte probabil ca Romania sa nu aiba nevoie de credite.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1127 ori