Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania propune UE sa aiba un rol mai puternic in interiorul FMI

Romania propune UE sa aiba un rol mai puternic in interiorul FMI

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, inainte de a pleca la summit-ul informal al UE, ca Romania va pleda, la Bruxelles, pentru o putere mai mare a Uniunii in cadrul FMI, in contextul in care criza financiara, in opinia presedintelui, ar avea la origini supraveghere defectuoasa si coruptie.

Traian Basescu a facut o declaratie pe aeroport, inainte de a pleca la Bruxelles, impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la summitul informal pe tema pozitiei Uniunii Europene la reuniunea initiata de presedintele George Bush pe tema crizei financiare. Seful statului a anuntat care va fi pledoaria Romaniei in cadrul discutiilor cu liderii europeni la care urmeaza sa se decida solutiile europene la criza financiara.


In opinia lui Traian Basescu, reuniunea care va urma la Washington poate fi momentul in care sa se inceapa refacerea arhitecturii de supraveghere a sistemului economic international. Basescu spune ca, in opinia sa, in momentul de fata criza are doua caracteristici majore: criza macroeconomica, generata de criza financiara cu repercusiuni in cea economica si o criza de reglementare si supraveghere. "Eu vreau sa folosesc termenii cei mai delicati, dar vreau sa intelegeti foarte bine ca in cea de-a doua criza nu e vorba numai de lipsa de reglementari in sistemul financiar international, noi vizam si introducerea unor masuri care sa faca imposibila actiunea pe pietele financiare atunci cand esti in situatia de conflict de interese sau, de asemenea, sa poata fi introduse reglementari care sa previna actele de coruptie la nivelul institutiilor financiare nationale si internationale", a spus Basescu.


Romania pleaca, asadar, la Bruxelles, cu pozitia reconfigurarii sistemului fianciar international pe cateva principii. In primul rand, este vorba despre "responsabilitate si transparenta", cum s-a pronuntat seful statului, care a aratat ca este nevoie de ele din cauza sistemului de retribuire a conducatorilor marilor banci si a lipsei de supraveghere care le-a permis bancherilor sa inventeze "asa-numitele produse toxice, care au dus la caderea unor piete".


Un alt principiu pentru reconfigurarea sistemului financiar identificat de administratia de la Bucuresti este ceea ce Basescu a numit "nevoia de reglementare si supraveghere si in special in domeniul agentiile de rating". "Acestea ar trebui suspuse unor sisteme de supraveghere si reglementare. De asemenea, institutiile financiare offshore trebuie supuse unui sistem de reglementare si supraveghere. Avem pe teritoriul UE state care stimuleaza companiile offshore, care scapa oricarui control", a mai spus Basescu.


Nu in ultimul rand, Basescu a mai mentionat intre principiile pentru care va pleda Romania la summitul de la Bruxelles si reorganizarea FMI, in interiorul caruia Uniunea Europeana ar trebui sa aiba o putere mai mare. "Trebuie creat un sistem de prevenire a crizelor si consolidarea FMI, in conditiile in care UE isi gaseste un rol mult mai puternic in interiorul fondului", a aratat Traian Basescu. El a mai spus ca Romania nu sustine si nu considera necesara o fuziune intre FMI si Fondul de Stabilitate Financiara. "Sunt doua institutii diferite care trebuie sa-si asume roluli diferite. Noi vedem FMI avand un rol de monitor al stabilitatii financiare globale, si acest lucru il poate  manifesta prin supravegherea macroecenomica si in acelasi timp supravegherea sistemului financiar si tot acesta ar trebui sa aiba responsabilitatea in prevenirea dezechilibrelor", a spus Basescu.

El a mai precizat ca Fondul de Stabilitate financiara ar trebui sa aiba rol de coordonator international al reglementarii si supravegherii sistemului financiar, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, in opinia sa, nu trebuie sa se produca fuziunea cu FMI. Este necesara o imbunatatire a guvernarii FMI, dar si dotarea cu resurse adecvate misiunii pe care dorim sa o aiba, a adaugat seful statului. "Sustinem ca UE, care s-a dovedit capabila sa preia lidership-ul unei situatii de criza si sa gaseasca solutii, ca UE sa aiba mai multa putere in FMI: UE trebuie sa reprezinte interesele tuturor membrilor UE", a spus seful statului la plecarea spre Bruxelles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1332 ori