Romania, negocieri cu UE pentru finantare externa si acord stand by cu FMI

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:53
4427 citiri
Romania, negocieri cu UE pentru finantare externa si acord stand by cu FMI

Guvernul Romaniei va negocia un pachet de finantare externa cu Uniunea Europeana, bazat pe un acord "stand-by" cu Fondul Monetar International (FMI), pentru a restabili increderea in politicile sale si pentru a-si putea plati obligatiile in ceea ce priveste balanta de plati, potrivit EIU.

"Ne asteptam ca guvernul sa negocieze un pachet de finantare externa cu Uniunea Europeana, bazat pe un acord "stand-by" cu Fondul Monetar International, in incercarea de a restabili increderea in politicile sale si de a-si achita obligatiile in ceea ce priveste balanta de plati", potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU), remis agentiei MEDIAFAX.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca un eventual acord cu FMI ar trebui sa fie inclus intr-un pachet de intelegeri cu institutiile europene.

Potrivit lui Isarescu, un pachet de intelegeri cu institutiile europene presupun nu doar bani pentru acoperirea nevoilor de lichiditate si protejarea rezervelor valutare, ci si finantari de proiecte.

Guvernatorul a atras insa atentia ca un acord stand-by cu FMI presupune si costuri de sute de milioane de euro, in conditiile unui comision de neutilizare de 25%.

La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca, daca va fi necesar un credit din partea FMI, Romania se va adresa Fondului, intrucat "nimic nu este scump atunci cand este vorba de stabilitatea economica si financiara a unei natiuni".

EIU considera ca guvernul trebuie sa recurga la politici fiscale "austere", dat fiind constrangerile finantarii externe, dar este "discutabil" daca executivul va rezista unei "explozii" de miscari sociale.

"Situatia economica deteriorata, cu prospectul inghetarii salariilor (…), cresterea somajului si majorari semnificative ale preturilor la alcool si tigari ridica spectrul unor miscari sociale in Romania, similare cu episoadele recente de proteste violente din Statele Baltice, Bulgaria, Islanda si in alte parti ale Uniunii Europene", mentioneaza EIU.

Romania a mai primit asistenta financiara din partea FMI sub forma unor imprumuturi de tip stand-by. Incepand cu 1972, cele doua parti au semnat zece astfel de acorduri.

Resursele FMI au fost folosite in noua ocazii, ca suport financiar pentru programele economice ale Gvernului. Ultimul acord, aprobat in iulie 2004, a fost un acord stand-by de tip preventiv, pe 24 de luni, din care autoritatile romane nu au facut trageri.

Ultimul acord stand-by dintre FMI si Romania a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, fara a se finaliza, iar relatia Romaniei cu FMI a continuat prin colaborari curente cu expertii institutiei

 

Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Conform unui raport recent, Apple se pregătește să lanseze un iPhone pliabil în următorii ani, încercând să recupereze terenul pierdut în fața rivalilor săi de pe piața...
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
#by, #fmi, #negocieri, #romania, #stand, #ue , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice