Romania, mai putin riscanta decat multe din tarile UE (Franks)

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 17:17
1420 citiri
Romania, mai putin riscanta decat multe din tarile UE (Franks)

Economia romaneasca a evoluat de la una dintre cele mai riscante in anul 2009 la stadiul in care situatia ei este acum mult mai buna decat multe din statele Uniunii Europene, a declarat reprezentatul FMI in Romania Jeffrey Franks, in cadrul intalnirii cu presedintele Traian Basescu.

"La inceputul lui 2009, Romania era una dintre cele mai slabe tari din Europa din punct de vedere al riscurilor si acum este mai buna decat multe din tarile UE. Acesta este un semnal bun", a declarat Franks la inceputul discutiilor delegatiei comune a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene cu presedintele Traian Basescu.

O pozitie similara a exprimat si reprezentantul Bancii Mondiale, Istvan Szekely, insa acesta a atentionat ca Romania trebuie sa mentina ritmul reformelor in conditiile in care acum este nevoita sa-si finanteze deficitul bugetar de pe pietele financiare, nu prin FMI.

"Acum exista dovezi ca Romania are o economie bine condusa, in comparatie cu alte tari si asta este un semnal bun, dar este si obligatia dumneavoastra sa ramana in continuare asa pentru ca noul acord este unul de precautie asa ca trebuie sa va finantati de pe piata", a declarat Szekely.

La randul sau, Traian Basescu a estimat ca Romania a depasit mai usor criza decat alte state datorita faptului ca a intrat mai tarziu in Uniunea Europeana si pentru ca datoria statului a fost una mai putin impovaratoare.

"Avand in vedere ca nu am fost in interiorul UE o lunga perioada, am avut sansa sa ne revenim mai repede decat alte tari.

Aceasta este impresia mea. Problema sunt oamenii care au suportat actiunile si sper ca romanii au inteles ca este un moment vital si ca avem o sansa in plus fata de alte tari pentru ca datoria noastra era la un nivel mai mic decat al altor tari", a afirmat seful statului. 

#romania fmi basescu, # franks fmi basescu, # basescu intalnire fmi, # economie riscanta fmi, # fmi , #stiri FMI