Romania, la un pas de a pierde banii FMI

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 10:12
1114 citiri
Romania, la un pas de a pierde banii FMI

Romania risca sa piarda urmatoarele transe din imprumutul extern pentru ca nu isi poate respecta promisiunile.

Nerespectarea termenelor de adoptare a unor legi pune in pericol acordul de imprumut extern, iar legea salarizarii unitare cu termen final 30 octombrie 2009 este una dintre ele, potrivit Evenimentul Zilei.

Desi guvernul Boc 1 si-a asumat raspunderea in parlament pe trei pachete de legi, si anume salarizarea unica, educatia si restructurarea agentiilor guvernamentale, acestea se afla in analiza Curtii Constitutionale. 

Conform raportului primei evaluari a acordului stand-by cu FMI, Romania s-a angajat sa respecte mai multe termene si conditii pentru a putea primi si celelalte sase transe.

Urmatoarea transa de 1,41 milioane de DST (drepturi speciale de tragere - n.r.) ar trebui, conform graficului, sa intre in vistieria statului roman si a BNR pana pe 15 decembrie, adica dupa ce alegerile prezidentiale vor fi incheiate.

Totodata, daca parlamentul va aproba motiunea, care urmeaza sa fie discutata, marti, in plenul comun al celor doua Camere, cabinetul Boc 2 va cadea, astfel ca vor fi puse in pericol si celelalte conditii impuse de institutia financiara.

Potrivit raportului de evaluare, guvernul trebuie sa prezinte parlamentului, pana pe 30 noiembrie, legea responsabilitatii fiscale si un plan de implementare a acesteia.

Totodata, pana la finele anului, trebuie aprobata noua lege a pensiilor, pe care premierul Emil Boc a declarat recent ca PSD si PNL nu vor sa o aprobe, desi guvernul a anuntat ca-si va suma raspunderea si pe aceasta lege.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#bani, #extern, #fmi, #imprumut, #legi , #stiri FMI