Romania intra azi in spirala indatorarii pentru salarii. Urmeaza indatorarea pentru dobanzi

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 09:37
992 citiri
Romania intra azi in spirala indatorarii pentru salarii. Urmeaza indatorarea pentru dobanzi

FMI urmeaza sa stabileasca astazi daca va acorda urmatoarea transa de imprumut Romaniei, din care jumatate sa fie folosita pentru acoperirea deficitului bugetar.

Va fi pentru prima data in istoria Romaniei cand se procedeaza astfel: banii dintr-un imprumut international sa ia destinatia salariilor si pensiilor. Guvernul si BNR au acceptat aceasta situatie, dar oamenii de afaceri afirma ca este cea mai proasta solutie posibila si ca daca ne vom mentine pe acest drum Romania va ajunge sa cheltuiasca mai mult pentru a plati dobanzile la imprumuturi decat cu investitiile in infrastructura sau cu educatia.

Cheltuielile cu dobanzile la buget au crescut cu 50,1% dupa primele sapte luni ale anului, la 3,46 mld. lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Pentru acest an a fost bugetat un nivel al dobanzilor de 7,4 mld. lei, fata de 2,8 mld. lei in 2008.

In prima jumatate a anului, datoria publica a crescut cu 33% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand sa depaseasca 34 mld. euro, in timp ce PIB este asteptat sa se contracte anul acesta la 115 mld. euro. Cel putin teoretic Romania mai are loc sa-si dubleze datoria pana la atingerea plafonului de 60% din PIB impus de Tratatul european. In ultimii patru ani ritmul de crestere a datoriei publice a ajuns sa se dubleze, in 2004 cresterea fiind de 17%.

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat duminica la Pro TV ca Guvernul nu trebuia sa se imprumute la nesfarsit doar pentru a face fata unei situatii de moment, pentru ca va continua sa o faca "pana nu va mai avea cum sa o faca".

El a precizat ca investitiile in infrastructura si atragerea fondurilor de la Uniunea Europeana reprezinta cele mai importante obiective pe care ar trebui sa le aiba autoritatile in acest moment. "Eu stiam ca domnul Berceanu a spus, in urma cu cateva luni, ca da drumul la au­tostrazi, cu orice risc.

Si, dupa parerea mea necalifi­cata, ar trebui sa dea drumul chiar cu riscul sa injumatateasca salariile, pentru ca, daca nu da drumul, o sa traim cu jumatatile astea de salarii inca 20 de ani. Fara infrastructura, tara asta moare in viitor. (...) Ar trebui sa angajam 200 de baieti destepti, sa-i platim in aur, si sa tragem pana la ultimul cent de la Bruxelles", a explicat Tiriac.

La randul sau, Doru Liona­chescu, partener principal al firmei Capital Partners, sustine ca "gu­vernul Romaniei, ca un gospodar nechibzuit, ia saci de bani de la FMI doar cu buletinul, ca sa-i faca praf pe salariile bugetarilor, in loc sa reduca aceste cheltuieli la niveluri sus­tenabile"

"Daca se pastreaza rit­mul actual al in­da­torarii nationa­le, cel tarziu anul viitor ponderea chel­­tu­ie­lilor legate de serviciul datoriei va depasi sumele alocate educatiei si altor sec­toare cruciale pentru viitorul Roma­niei", afirma Lionachescu. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salarii, # dobanzi, # imprumut, # FMI , #stiri FMI