"Romania, insula de beatitudine a FMI intr-o Europa framantata de criza"

Luni, 01 August 2011, ora 16:22
1547 citiri
"Romania, insula de beatitudine a FMI intr-o Europa framantata de criza"

Romania este prezentata ca o insula de beatitudine a FMI intr-o Europa framantate de criza, spun liberalii. In opinia acestora, FMI este mult prea ingaduitor cu masurile populiste pe care Guvernul Boc vrea sa le adopte, informeaza NewsIn.

Liberalii considera ca FMI este "prea ingaduitor" cu masurile populiste ce vor fi luate de Guvernul Boc,precum cresterea salariilor si ca trece "cu ingaduinta" peste neindeplinirea criteriilor din acordul stand-by, in loc sa vorbeasca despre riscurile la care e expusa Romania in fata unei noi crize.

"PNL este neplacut surprins de evaluarile triumfaliste, dar contradictorii, ale delegatiei FMI, inclusiv de cecul in alb pe care Jeffrey Franks il acorda unor cresteri salariale in sectorul bugetar", se arata intr-un comunicat remis luni NewsIn.

Liberalii apreciaza ca FMI pare "mult prea ingaduitor cu masurile populiste" care vor fi luate de Executiv in toamna acestui an si anul viitor.

"Prin domnul Franks, FMI pare ca gireaza masuri precum: cresterea salariilor, alocarea de resurse financiare pentru subventii si ajutoare sociale cu preponderenta in localitatile si orasele conduse de actuala coalitie guvernamentala PDL-UDMR, alocarea de resurse financiare pentru obiective de investitii cu preponderenta in localitatile conduse de aceeasi primari ai puterii, obiective de investitii care nu sunt insa prioritare economiei romanesti si nu au efect multiplicator in economie, dar in schimb asigura sursele de finantare pentru viitoarele campanii electorale", se precizeaza in comunicat.

In plus, liberalii constata ca delegatia FMI "trece cu relativa ingaduinta peste neindeplinirea criteriilor din acordul stand-by" cu privire la reducerea arieratelor statului catre mediul de afaceri, nerestituirea TVA in termenul prevazut de lege, ineficienta marilor intreprinderi de stat, regii, societati nationale, cresterea obligatiilor fiscale ale acestora fata de bugetul general consolidat si neluarea masurilor asumate privind externalizarea managementului si eficientizarea acestuia la aceste companii si societati de stat.

"PNL considera ca Romania este puternic expusa tensiunilor economice din regiune, cresterea economica inregistrata in primul semestru din acest an fiind fragila.

Europa este preocupata de lupta impotriva crizei economice, care a reaparut, cu exceptia Romaniei, care este prezentata de Jeffrey Franks ca o insula de beatitudine in mijlocul unei Europe framantate de criza.

FMI si Guvernul Romaniei ar trebui sa vorbeasca despre riscurile la care este expusa in continuare tara noastra si sa prezinte un program de prevenire a efectelor crizei. Desi declaratiile oficialilor prezinta o Romanie mai puternica azi, de fapt, Romania este mult mai vulnerabila in fata unei eventuale noi crize fata de perioada 2008-2009", considera PNL.

Potrivit liberalilor, singurul motor de crestere economica, in acest moment, sunt exporturile, investitiile straine si accesul potentialilor investitori si beneficiari la "banii europeni", dar si eliminarea piedicilor din calea dezvoltarii mediului privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#fmi, #masuri guvern, #crestere salarii, #acord stand by fmi , #stiri FMI