Romania, in incapacitate de plata?

Joi, 02 Iulie 2009, ora 17:11
1664 citiri
Romania, in incapacitate de plata?

Royal Bank of Scotland (RBS) sustine ca opt state din Europa de Est, printre care Romania, Ungaria, Polonia, Letonia si Ucraina, ar putea intra in default (incapacitate de achitare a obligatiilor financiare) dupa ce s-au bazat timp de mai multi ani pe "credite ieftine", transmite Bloomberg.

"Europa de Est a inregistrat, in general, deficite de cont curent adanci, s-au imprumutat in exces din strainatate, iar, in consecinta, sufera de un necesar ridicat de finantare externa relativ la rezervele in valuta", a aratat analistul RBS Timothy Ash, seful diviziei pentru pietele emergente din cadrul bancii, intr-o nota catre clienti.

Economiile din regiune s-ar putea confrunta cu o "aterizare foarte dura " din cauza sistemelor rigide ale cursului de schimb, noteaza RBS.

Includerea Poloniei in categoria statelor care ar putea intra in incetare de plati este considerata de RBS "o surpriza".

Totodata, alte piete emergente mari din lume, respectiv Turcia, Rusia, Cehia si Africa de Sud, nu se regasesc printre statele cu risc ridicat de criza financiara. Raportul RBS nu include in categoria de risc ridicat nicio tara in curs de dezvoltare din Asia si America de Sud.

Statele din Europa de Est au obtinut, din septembrie pana in prezent, pachete de finantare externa in valoare totala de 90 de miliarde de dolari pentru a face fata crizei mondiale.

Romania a convenit, cu FMI, un program de stabilizare a economiei finantat printr-un acord de finantare externa de 20 de miliarde de dolari, sustinut de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

#RBS, #incapacitate, #plata, #default , #stiri FMI