Romania, in cel mai riscant moment de dupa razboi

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 00:42
1345 citiri
Romania, in cel mai riscant moment de dupa razboi

Presedintele Traian Basescu sustine ca in afara de perioada de razboi, Romania nu a avut un alt moment mai riscant decat acum din punct de vedere al evolutiei, aflandu-se la capatul unui program care o poate duce spre iesirea din criza sau o poate decredibiliza, transmite Newsin.

"Probabil ca in afara de perioada de razboi, Romania nu a avut o perioada mai riscanta decat acum, dincolo de comunism care a fost un sistem pe care nu-l discut, riscant-neriscant, a existat.

Dar din punct de vedere al riscului pentru evolutie, noi suntem la capatul unui program, la un moment de iesire din criza la care ne putem duce sa ne luam drumul normal de tara care aspira la crestere economica, la bunastare sau putem sa luam o curba in jos. Este atat de important ce facem in aceste zile, in aceste 45 de zile din punct de vedere politic!", a spus seful statului.

Seful statului a aratat ca daca pierde urmatoarele transe de bani de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International, Romania rateaza pe termen mediu si trebuie sa o ia de la capat "pentru ca se decredibilizeaza".

"Nu e atat de important faptul ca avem de incasat 1,2 miliarde de euro de la Uniune si 900 de milioane de la Fond pentru consolidarea rezervei Bancii Nationale, foarte importanta este decredibilizarea care este mult mai scumpa decat toti banii astia. O tara care, cand sa ajunga la capatul unui program, a ratat la sfarsit", a spus Basescu.

El a invocat si sacrificiile facute de populatie in aceasta perioada de criza, care a avut de suportat taieri salariale si cresterea TVA, aratand ca ar fi pacat ca dupa aceasta perioada Parlamentul sa nu faca ceea ce trebuie, adoptand cele trei legi de care depinde Acordul cu FMI: Legea salarizarii unitare, Legea privind sistemul unitar de pensii si Legea bugetului pe 2011.

"Populatia a platit aceasta perioada de recesiune a Romaniei. Nu e pacat dupa ce o populatie inteaga, inclusiv Guvernul prin partidele de a guvernare au platit politic, nu-i pacat ca in 45 de zile sa nu faci ce-i de facut ca sa finalizezi acordul si Romania sa apara ca tara care a inchis acordul cu FMI si UE si trece intr-o perioada de consolidare dupa ce a evitat derapajul economic major? Asta este pledoaria mea, este un apel public si la partidele politice toate, ca sunt la opozitie sau la putere, un apel la responsabilitate", a insistat seful statului.

Presedintele a aratat ca el nu are puterea de a rezolva aceasta problema, care tine de Parlament, si a reiterat apelul pentru adoptarea celor trei legi.

"Ne trebuie trei legi prin care Romania sa finalizeze un acord pentru a evita derapajul, atat, trei legi", a pledat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #FMI, #acord, #lege, #recesiune , #stiri FMI