Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania fata in fata cu colapsul economic

Romania fata in fata cu colapsul economic

Romania este una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, arata prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an, care estimeaza ca Europa va fi lovita de criza in mai mare masura decat SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-si spori influenta prin preturi la energie.

Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.


Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit si "CIA-ul din umbra", arata in raportul sau pentru trimestrul al patrulea al acestui an ca Europa, care are un sistem bancar cu deficiente profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize pana la sfarsitul anului 2009. Mai mult, tarile mai putin avansate din punct de vedere economic, printre care si Romania, sunt in pargul colapsului financiar, mai scriu analistii de la Stratfor in prognoza pe trimestrul al patrulea, publicata la 23 octombrie.


Romania este considerata de Stratfor una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia si Serbia. Franta si Italia sunt la randul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situatia datorita dimensiunii economiei lor.


Intr-o analiza separata, publicata in 27 octombrie, dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.

Romania se va confrunta cu grave atacuri speculative impotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la cresterea ratelor bancare, ceea ce va pune populatia in mare dificultate. In plus, bancile straine, care sunt majoritare pe piata din Romania, folosesc franci elvetieni si euro pentu creditele de consum si pentru cele de afaceri, slabind si mai mult moneda nationala.

De asemenea, Romania se confrunta cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% si cu o datorie publica de 19% din PIB, ceea ce ridica serioase semne de intrebare legate de modalitatea prin care Romania va reusi sa acopere gaura bugetara in timpul unei crize de lichiditati, scrie Stratfor, care spune ca o Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la FMI.


Strategii de la Stratfor prevad ca in cel de-al patrulea trimestru numeroase tari isi vor reevalua avantajele si dezavantajele pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce. Tarile care doresc sa adere la zona euro isi vor redefini si ele prioritatile. Tarile europene isi vor regandi si bugetele, reducand fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate si mai aprofundata.


Reducerile bugetare si lipsa de bani vin intr-o perioada critica: in timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregateste sa ridice preturile.


In acest context delicat, sefii statelor din Europa au o imensa responsabilitate pe umeri. "Liderii europeni trebuie sa ia in urmatoarea perioada multe decizii dificile si periculoase, care vor afecta urmatorii ani, nu numai urmatorul semestru", averizeaza americanii de la Stratfor.


Rusia nu poate fi exclusa din ecuatie. "Europa este dezbinata din punct de vedere economic si din cauza faptului ca, in paralel cu criza financiara, Rusia a facut anumite miscari strategice in sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost miscat abil pe piata financiara europeana pentru a influenta insitutiile financiare din anumite tari strategice", se arata in raportul Stratfor.


In plus, Rusia se afla in negocieri cu numeroase tari din Europa Centrala si de Est pentru a stabili pretul si cantitatea resurselor energetice de anul viitor. Moscova a avertizat majoritatea tarilor sa se pregateasca pentru o crestere vertiginoasa a preturilor.


"Acesta situatie pozitioneaza Moscova pe o pozitie de forta din care poate negocia cu tarile care au nevoie de preturi scazute la energie pe timpul acestei crize financiare", conchid analistii de la Strategic Forecasting.


"Liderii europeni trebuie sa ia in urmatoarea perioada multe decizii dificile si periculoase, care vor afecta urmatorii ani, nu numai urmatorul trimestru", mai averizeaza americanii de la Stratfor.  

"In Europa, remedierea situatiei incepe abia acum, problemele sunt abia identificate si foarte putin evaluate. Recesiunea americana se va incheia probabil pana la sfarsitul anului, dar in Europa aceasta se va intinde pana spre sfarsitul lui 2009. In Asia de Est, unde nu sunt probleme nici cu lichiditatea sau cu bancile, ci se inregistreaza o scadere a cererii de export, recuperarea nu poate incepe pana cand Vestul nu isi revine si va reincepe sa ceara bunuri asiatice en gross. Statele Unite au dezlantuit criza, dar ea se amplifica in Europa si Asia", puncteaza expertii din SUA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2328 ori