Romania, deficit bugetar de 8,22 mld. lei in T1

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:07
1616 citiri
Romania, deficit bugetar de 8,22 mld. lei in T1

Executia bugetului general consolidat pe primele trei luni s-a incheiat cu un deficit estimat de 8,22 miliarde lei, potrivit datelor provizorii anuntate joi de MFP, sub limita tintei de deficit, de 8,25 miliarde lei, prevazuta in Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), informeaza NewsIn.

Rezultatele finale privind realizarea indicatorilor bugetari conveniti cu FMI urmeaza a se stabili dupa centralizarea situatiilor financiare pe trimestrul I 2010, respectiv in a doua parte a lunii mai, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 37,5 miliarde lei
, reprezentand o usoara ameliorare a decalajului fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent (-1,4%), in comparatie cu decalajul (-3,0%) inregistrat la finele lunii precedente.

In termeni nominali, incasarile din impozitul pe profit sunt mai mari cu 8,9% fata de perioada similara a anului precedent, iar la incasarile din TVA decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 1,3 miliarde lei, in primele doua luni ale anului, la 1 miliard lei la 31 martie 2010.

MFP a mai anuntat ca se mentin decalaje importante fata de anul precedent la impozitul pe venit, care s-a micsorat cu 9,5%, si la contributiile de asigurari sociale de 5,2%, iar incasarile din accize au crescut cu 182,7 milioane lei (+5,9%).

La randul lor, cheltuielile bugetului general consolidat in primele trei luni insumeaza 45,8 miliarde lei, inregistrand o scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Astfel, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 0,4% fata de perioada similara a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar.

Drepturile de personal acordate in luna ianuarie au fost aferente lunii decembrie.

La deficitul bugetar au mai contribuit si alte masuri de reducere a cheltuielilor de personal prevazute in OUG nr. 34/2009 privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar- fiscale si Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, se mai arata in comunicatul MFP.

In schimb, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (119,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si la bugetele administratiilor locale (55,6%), ca urmare a platii ajutoarelor restante datorate de administratiile locale din venituri proprii.

Cheltuielile cu dobanzi au crescut, la randul lor, cu 36,6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, iar cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au insumat 4,3 miliarde lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#romania, #deficit, #bugetar, #fmi , #stiri FMI