Romania, de acord cu auditul permanent in privinta cifrelor bugetului general

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 00:01
1192 citiri
Romania, de acord cu auditul permanent in privinta cifrelor bugetului general

Guvernul a promis Comisiei Europene ca se va supune permanent unui audit in ceea ce priveste cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, pentru "mentinerea increderii" in datele raportate Executivului UE, releva forma finala a Memorandumului suplimentar de intelegere convenit cu UE, potrivit Mediafax. 

Acceptarea acestui audit este primul angajament asumat in memorandumul convenit cu UE in vara acestui an si adoptat, miercuri, de Guvern.

"Avandu-se in vedere modificarea perspectivelor economice pentru anul 2010 aparuta de la evaluarea programului din luna ianuarie 2010, tinta de deficit ESA95 pentru anul 2010, de 6,4% din PIB, din primul Memorandum suplimentar va fi inlocuita cu o tinta de 7,3% din PIB in termeni ESA95 (6,8% din PIB in termeni de numerar).

Pentru mentinerea increderii in cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, Guvernul Romaniei este gata sa supuna aceste cifre in permanenta unui audit.

Progresele in materie de consolidare fiscala vor fi monitorizate in raport cu aceasta noua tinta", se arata in document.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat in perioada 26 iulie-4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului, fiind evaluat modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie si discutat noul set de prognoze macroeconomice.

Seful delegatiei Executivului UE, Laurent Moulin, a declarat la incheierea misiunii ca a treia transa din imprumutul acordat Romaniei de catre Comisia Europeana, in suma de 1,2 miliarde de euro, va fi virata in a doua parte a lunii septembrie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. 

#romania, #audit, #permanent, #buget general, #comisia europeana , #stiri FMI