Romania bate palma cu FMI in aprilie ?

Marti, 10 Martie 2009, ora 10:53
1508 citiri
Romania bate palma cu FMI in aprilie ?

Romania ar putea incheia pana la finele lunii aprilie o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), cu aplicare si in 2010, iar pachetul de finantare de la UE si celelalte institutii financiare internationale ar trebui sa depaseasca 10 miliarde de euro, considera analistii.

O delegatie a FMI va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale.

Discutiile preliminare care au avut la Washington, saptamana trecuta, au fost productive si FMI ramane in dialog strans cu autoritatile romane si Uniunea Europeana pentru a evalua solutiile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic si financiar, a anuntat, luni, Fondul.

"Negocierile nu se vor incheia foarte repede. Procesul se va derula una - doua luni. Probabil in cursul lunii aprilie vom avea un acord, dar nu va fi ca in cazul Ungariei, se va urma aproape procedura standard", a declarat economistul ING Bank Romania Nicolaie Chidesciuc, potrivit Mediafax.

El a aratat ca un acord cu FMI va cuprinde si anul 2010, sau cel putin prima parte a acestuia, in conditiile in care cel mai probabil intelegerea va viza o perioada mai mare de 12 luni.

Chidesciuc spune ca pachetul de finantare ar putea reprezenta o linie de finantare totala de 10 miliarde euro.

"Cu cat mai mult, cu atat mai bine, pentru ca vremurile sunt incerte. Daca va fi o inrautatire la nivel mondial, Romania trebuie sa se asigure. Nu esti obligat sa tragi tot, dar trebuie sa platesti costul unei polite", a conchis economistul ING.

O valoarea chiar mai mare anticipeaza economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care crede ca o finantare confortabila ar reprezenta 12-13 miliarde euro.

El vede posibila incheierea acordului pana la finele lunii aprilie doar daca cele doua parti ajung la un consens privind principiile de constructie bugetara si masurile de urmat.

"Cred ca o prima conditie, de bun simt, ar fi reducerea drastica a cheltuielilor. Dupa parerea mea, cresterea de taxe nu este viabila. Reducerea masiva de cheltuieli ar putea sa insemne chiar concedieri din administratia publica", a spus Dumitru.

Potrivit economistului Raiffeisen, un acord cu FMI se va derula pana la finele lui 2010.

Economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, nu exclude ca un acord exclusiv de monitorizare cu FMI (fara componenta financiara) sa se intinda pe o perioada de trei ani.

"Cred ca Romania poate gestiona situatia cu 5 -7 miliarde de euro, si, probabil, in pachetul de sprijin componenta financiara va fi sustinuta de institutiile financiare europene, urmand ca alte institutii financiare internationale, precum FMI si Banca Mondiala sa gireze acest pachet prin componenta de monitorizare", a afirmat Libocor.

La polul opus se gaseste economistul RBS Catalina Constantinescu, care crede ca Romania ar avea nevoie de finantari de 15 miliarde euro, desi recunoaste ca orice suma peste 10 miliarde euro limiteaza semnificativ presiunile pe curs si probleme financiare.

"Cred ca scenariul actual de venituri bugetare este foarte optimist. Cel mai periculos este ca sunt ajustabile atat cheltuielile curente cat si cele de investitii", a spus Constantinescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in discursul rostit in fata Parlamentului, ca in perioada urmatoare Romania va avea nevoie de un imprumut extern, iar acesta, potrivit reglementarilor europene, trebuie luat in parteneriat cu FMI.

El a explicat ca nu este nevoie de acest credit pentru sustinerea bugetului de stat sau a datoriilor statului roman, insa a mentionat ca exista un deficit de cont curent si o datorie externa a sectorului privat, care, in acest an, este de 24 de miliarde de euro.

Basescu a spus ca impumutul extern "ne va face mai rezistenti" la o eventuala depreciere rapida a situatiei economice internationale. 

 

#acord, #basescu, #finantare, #fmi, #imprumut, #romania , #stiri FMI