Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea pierde investitori straini in favoarea Serbiei

Romania ar putea pierde investitori straini in favoarea Serbiei

Investitorii straini cauta oportunitati pentru a muta in Serbia, din Romania si Bulgaria, afaceri de asamblare de componente auto, de calculatoare si farmaceutice, a aratat ieri agentia publica de investitii din Serbia, citata de Reuters. Serbia a fost afectata de criza economica mondiala, in conditiile in care plecarea investitorilor straini a depreciat dinarul cu 9,9% in octombrie, iar guvernul incearca sa incheie un acord de tip standby cu Fondul Monetar International (FMI), ca sa evite agravarea problemelor.


Pe de alta parte, cu o rata a somajului de 20%, reprezentantii agentiei au spus ca Serbia atrage interesul investitorilor care au asistat la cresterea costurilor muncii in tari precum Romania, unde rata somajului este de doar 4%, iar muncitorii au primit majorari salariale de doua cifre in ultimii ani.


"Investitorii straini nu au renuntat la Serbia si nu si-au anulat planurile de investitii ca urmare a crizei financiare mondiale", a spus Vesna Peric, seful agentiei de sustinere a exporturilor si investitiilor din Serbia, SIEPA.


"Dimpotriva, in ultima saptamana am primit cel putin o duzina de cereri de la companii care vor sa se mute din Romania si Bulgaria in Serbia", a precizat Peric.


Peric nu a precizat despre ce investitori este vorba si a spus ca nu toate investitiile aduse in discutie ar fi de aploare, dar sunt din segmentele de activitate foarte variate.


"Este vorba despre mai multe sectoare de activitate, cum ar fi productia de baterii, de componente auto, de produse farmaceutice si activitatea de call centre pentru industria informatica", a spus seful agentiei sarbesti.


Deficitul de cont curent al Serbiei este de aproape 18,5% din produsul intern brut (PIB), ceea ce inseamna ca statul va avea nevoie de investitii si imprumuturi anuale de 5 miliarde euro, ca sa isi asigure cresterea si sa mentina stabilitatea externa.


Serbia prognozase anterior fluxuri de capital strain de 5 miliarde dolari pentru 2008, dar potrivit datelor bancii centrale a atras investitii nete de 2,4 miliarde dolari in primele noua luni ale anului. Investitiile straine directe si cele de portofoliu au fost de 3 miliarde dolari in 2007.  


Guvernul nu si-a revizuit inca estimarile de final de an pentru investitiile straine directe, pastrandu-le pe cele vechi in proiectul de buget pe anul viitor.


Pentru 2009, SIEPA nu vede nicio amenintare externa pentru industria alimentara sau agricultura din Serbia si va incerca sa atraga investitii in biotehnologie, IT si telecomunicatii, productia de textile si industria lemnului, dar si in industrii cu mai putina traditie, precum cea a filmului, a mai spus Peric.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1622 ori