Romania ar putea lua un nou imprumut de la FMI. Tanasescu confirma

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 10:35
1651 citiri
Romania ar putea lua un nou imprumut de la FMI. Tanasescu confirma

Statul va achita anul viitor nota de plata pentru imprumuturile facute atat in anii anteriori, cat si in 2009. In plus, cotizatia pe care va trebui sa o dam Uniunii Europeane va umfla datoria cu inca 3 miliarde de euro. In acest context, Romania ar putea apela la un nou imprumut de la Fondul Monetar International. Afirmatia ii apartine secretarului general al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Dan Matei Agathon, care s-a intalnit saptamana trecuta cu membrii delegatiei FMI. 

Agathon a declarat pentru evz.ro ca in cazul in care Romania va reusi sa obtina anul viitor un nou imprumut, suma pe care el o estimeaza va fi de 5 miliarde de euro.

"Suma (n.r. pe care ar urma sa o imprumutam) va fi una mai mica, pentru ca cea pe care Romania a contractat-o acum (n.r. de aproximativ 20 de miliarde de euro) este mai mare decat suma celor sapte acorduri incheiate anterior, dupa 90, cu Fondul".

Un posibil nou imprumut, abia din 2011

Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a confirmat pentru evz.ro ca posibilitatea unui nou imprumut nu este exclusa, precizand totodata ca, daca va exista un nou acord, acest lucru se va intampla abia din 2011, dupa ce se va fi incheiat cel actual.

"Pana in momentul de fata nu se pune problema suplimentarii pachetului financiar care e desenat pentru suma de 20 de miliarde de euro, pentru 2009-2011", a precizat Tanasescu.

Acesta a mai spus ca "nu cred ca va exista o suplimentare a pachetului financiar (…) dar daca va fi o cerere, va exista disponibilitate din partea partenerilor".

Reprezentantul Romaniei la Fond a afirmat ca pana acum nu a existat o cerere suplimentara din partea tarii noastre, iar toate strategiile sunt conturate pe principiile actualului acord de imprumut.

Un nou imprumut, " binevenit"

La randul sau, reprezentantul CONPIROM, sustine ca a ridicat problema unui nou imprumut la intalnirea cu membrii delegatiei, iar raspunsul Fondului a fost "mai intai, hai sa deblocam banii din cea de-a treia transa ", deblocare de care depinde, in principal de adoptarea proiectului de buget pentru 2010 si a legilor salarizarii, pensiilor si a responsabilitatii fiscale.

Agathon a mai spus ca oricum Romania are nevoie de accesarea unor imprumuturi suplimentare, iar un nou imprumut de la FMI ar fi binevenit in conditiile in care imprumutul de pe piata interna, s-ar face cu dobanzi mult mai mari.

"Romania, ca grad de indatorare este mult sub datoria altor tari dezvoltate, care au si 70% datorie externa, din PIB", sustine reprezentantul patronatelor.

Serbanescu: Datoria publica, la 80% din PIB

Totodata, analistul Ilie Serbanescu, a afirmat pentru evz.ro ca tara noastra va fi obligata se se imprumute din nou, tragand un semnal de alarma cu privire la datoria publica a Romaniei, care spune Serbanescu, ar putea ajunge la 80% din PIB, daca ne-am imprumuta din nou.

Din imprumutul total, de aproximativ 20 de miliarde de euro, bani proveniti de la FMI, Banca Mondiala, Banca pentru Dezvoltare si Comisia Europeana, pana acum, Romania a primit doua transe din imprumutul de la FMI, in valoare de 6,57 miliarde euro.

Potrivit acordului, la jumatatea lunii decembrie, conform acordului, Fondul trebuia sa vireze cea de a treia transa de 1,5 miliarde euro, bani care nu vor veni, pentru ca Romania nu are o lege a bugetului de stat pentru 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # imprumut, # fmi, # tanasescu , #stiri FMI