Romania ar putea beneficia din nou de investitii straine directe

Marti, 29 Martie 2011, ora 15:45
1822 citiri
Romania ar putea beneficia din nou de investitii straine directe

Romania ar putea beneficia din nou de aporturile de investitii straine directe (ISD) in domenii precum bunurile industriale, agricultura si industria alimentara, sectorul IT&C si cel al energiei regenerabile, apreciaza analistii Erste Group, informeaza NewsIn.

"Acordul stand-by cu FMI si UE a inlocuit unele dintre aporturile de capital privat din Romania si a acordat timpul necesar pentru implementarea reformelor si reducerea contului curent si a deficitului bugetar. Pe masura ce economia globala isi revine din recesiune, Romania ar putea beneficia din nou de aporturile de ISD in domenii precum bunurile industriale, agricultura si industria alimentara, sectorul IT&C si cel al energiei regenerabile, in timp ce contul curent redus a diminuat vulnerabilitatea externa a Romaniei in viitor", se arata intr-un raport al Erste Group.

Inainte de 2009, principalul aport de capital strain in Romania a constat in investitii straine directe (mai ales capital in actionariat, ca urmare a privatizarilor), precum si alte investitii (credite transfrontaliere si finantari de la bancile mama), in timp ce investitiile de portofoliu au fost in general scazute.

Dupa debutul crizei financiare globale, aportul de ISD s-a redus, "in pofida faptului ca Romania a ramas o destinatie de afaceri atractiva".

Totodata, potrivit analistilor Erste Group, Romania si-a diminuat substantial deficitul de cont curent, reducandu-si astfel nevoile de finantare externa la niveluri care pot fi usor finantate pe piete.

"Criza financiara globala a limitat optiunile de finantare a deficitului de cont curent romanesc (la momentul respectiv, aproximativ 13% din PIB) si economia a fost nevoita sa se adapteze rapid pentru a-si putea reduce deficitul de cont curent. Ajustarea a fost facilitata de eforturile coordonate ale FMI si UE, care au diminuat presiunea exercitata asupra finantarii externe si au contribuit la impunerea masurilor de reducere a dezechilibrelor.

De asemenea, asa-numita Initiativa de la Viena a jucat un rol important in cazul Romaniei, datorita faptului ca bancile straine prezente in tara s-au angajat sa isi mentina expunerea", spun analistii.

In opinia acestora, decizia recenta de inlocuire a acordul stand-by al Romaniei cu FMI, care urmeaza sa expire, doar cu un acord preventiv (nu se preconizeaza utilizarea fondurilor), fara prelungirea programului anterior, demonstreaza progresul inregistrat de Romania.

In raport se mai arata ca anul 2010 a adus o inversare a situatiei fluxurilor de capital in tarile din regiunea ECE. Astfel, dupa un declin puternic in 2009 (-45% pe an), investitiile straine directe au inceput sa isi revina (aproximativ 9% pe an).

"Cehia este campionul absolut al regiunii, aporturile de ISD depasind dublul nivelului record inregistrat in 2010 (aproape 4% din PIB).

In termeni nominali, nivelurile ISD au fost chiar mai mari decat in 2008. Si Ungaria a fost o surpriza pozitiva: conform datelor preliminare, tendinta negativa s-a inversat si ISD-urile reprezinta aproximativ 2% din PIB in 2010. ISD-urile si-au revenit si in Slovacia, ajungand la 1% din PIB, in contextul unei puternice reveniri a profiturilor reinvestite si a stabilizarii creditelor inter-companii acordate intre companiile-mama si sucursalele locale.

Faptul ca economia maghiara a raportat un surplus in contul curent (2% din PIB) creeaza o baza foarte solida pentru sustenabilitatea balantei de plati a Ungariei. Ucraina si-a mentinut ISD-urile la un nivel ridicat (aproape 4% din PIB), ceea ce acopera de fapt intregul deficit de cont curent, reducand semnificativ nevoia de imprumut extern", se spune in raportul Erste Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
#investitii straine directe, #agricultura, #industrie alimentara, #acord cu FMI , #stiri FMI