Romania afla astazi daca primeste transa de la FMI

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 10:04
1432 citiri
Romania afla astazi daca primeste transa de la FMI

Romania afla astazi daca primeste o noua transa de bani de la FMI, dupa ce Fondul a amanat de doua ori, in ultima perioada, luarea acestei decizii.

Principalul motiv al amanarii acordarii transei pentru Romania a fost decizia Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionala masura taierii pensiilor cu 15% de la 1 iulie.

Insa, potrivit purtatorului de cuvant al FMI, Caroline Atkinson, autoritatile romane au reusit sa gaseasca masuri alternative care sa compenseze veniturile care nu vor mai intra la buget in urma deciziei Curtii Constitutionale de acum o saptamana.

Astfel, Boardul Fondului Monetar International se intruneste vineri pentru analiza raportului asupra evaluarii indeplinirii de catre Romania a obligatiilor asumate prin Acordul stand-by.

Intrebata daca FMI este satisfacut de masura adoptata de Guvernul roman de a creste TVA cu 5% in loc sa reduca pensiile cu 15 la suta, purtatoarea de cuvant a FMI a subliniat ca "autoritatile romane au reusit sa identifice masuri alternative" in urma deciziei CCR si a amintit ca vineri va avea loc sedinta Board-ului FMI, care va analiza modul in care autoritatile romane au reusit sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin scrisoarea de intentie.

Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, care a declarat ca "autoritatile romane au demonstrat o atitudine ferma fata de realizarea programului lor economic - sprijinit de Acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa decizia Curtii Constitutionale".

Transa in discutie este a cincea, in valoare de 850-900 de milioane de euro, din imprumutul acordat de Fond Romaniei.

Conform practicilor in vigoare la FMI, o transa aprobata de Board este virata in maximum 48 de ore tarii beneficiare.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

#fmi, #masuri, #romania, #transa , #stiri FMI