Romania a obtinut 3% din banii europeni

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:51
1446 citiri
Romania a obtinut 3% din banii europeni

Dupa trei ani de cand are statutul de tara membra a Uniunii Europene Romania a reusit sa atraga mai putin de 3% din fondurile europene pe care firmele, autoritatile publice si organizatiile le pot accesa fara nicio dobanda intre anii 2007-2013.

De asemenea timp de doi ani Romania a facut deja plati din bani europeni de 9,58% din suma alocata, arata datele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), informeaza Evenimentul Zilei.

Consultantii spun ca nu este rau deloc si anul viitor lucrurile s-ar putea schimba. Asta deoarece autoritatile publice locale si centrale sunt mult mai bine informate despre programele cu bani europeni decat acum doi ani, potrivit consultantilor Deloitte.

In prezent cele mai multe proiecte sunt depuse pentru drumuri, alimentare cu apa, canalizare si iluminat public.

Multe lucruri nu se pot face insa numai cu bunavointa companiilor si a autoritatilor publice. O parte dintre beneficiari au fost nevoiti sa renunte la proiecte din cauza deprecierii leului in perioada dintre depunerea proiectului si semnarea contractului. Un mare potential il are si agricultura pentru ca premisele dezvoltarii acestui sector sunt fantastice si trebuie fructificate.

Cel mai bine s-au miscat in atragerea banilor europeni firmele private. Programul destinat acestora, cel privind Cresterea Competitivitatii Economice, are cel mai mare grad de absorbtie, 16,3% din suma alocata pentru 2007-2009, potrivit datelor publicate de ACIS.

In total, in perioada 2007-2013, Romania are sansa sa atraga finantari nerambursabile de 19,668 miliarde de euro din Fondurile Structurale si de Coeziune, aproape cat creditul contractat de la FMI si alte institutii internationale.

Cea mai importanta dificultate cu care se confrunta beneficiarii proiectelor din bani europeni este cofinantarea pe care trebuie sa o asigure. O alta piedica in calea accesarii fondurilor UE este birocratia si dificultatea de a obtine explicatii si informatii despre programe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # fonduri, # nerambursabile , #stiri FMI