Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a indeplinit "in linii mari" conditiile pentru imprumutul de la UE

Romania a indeplinit "in linii mari" conditiile pentru imprumutul de la UE

Romania a indeplinit "in linii mari" conditiile asumate in acordul de imprumut de la Uniunea Europeana (UE), daca sunt luate in calcul si masurile suplimentare anuntate de autoritatile romane pentru reducerea cheltuielilor, a anuntat, luni, Comisia Europeana (CE), potrivit Mediafax.

Reprezentantii executivului european, care s-au aflat la Bucuresti pentru evaluarea acordului de finantare impreuna cu experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM), vor transmite la Bruxelles o evaluare pozitiva, se arata intr-un comunicat al CE.

Un nou memorandum de intelegere, incluzand noile masuri convenite cu statul roman, va fi semnat in iunie, sub conditia unei decizii favorabile a CE si dupa consultarea statelor membre. Misiunea comuna de evaluare s-a inteles cu autoritatile romane pentru reducerea deficitului bugetar pentru acest an la 6,8% din PIB (7,3% din PIB potrivit standardelor europene ESA95).

Initial, acordul de imprumut viza un deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010 (6,4% potrivit ESA95). Un astfel de efort de consolidare este necesar pentru a stabiliza finantele statului, creand conditiile unei recuperari economice sustenabile.

"Luand in calcul masurile aditionale de reducere a cheltuielilor anuntate de autoritatile romane, conditiile asumate prin imprumutl de la UE au fost in linii mari indeplinite", a concluzionat misiunea CE, condusa de seful Directoratului General pentru Afaceri Economice si Monetare, Matthias Mors.

Romania a fost afectata grav de criza economica mondiala, care a cauzat declinul veniturilor bugetare, in timp ce cheltuielile sociale au crescut.

Chiar daca sperantele unei recuperari rapide au fost reduse de o iarna severa si cererea interna scazuta, Romania ar trebui sa iasa din recesiune pe parcursul anului 2010, se arata in comunicat. In plus, de la activarea imprumutului de la UE, in mai 2009, leul s-a stabilizat, inflatia este tinuta sub control, iar dobanzile au scazut creand conditiile recuperarii sectorului privat.

Persista, totusi, incertitudini legate de mediul extern.

In aceste conditii, Romania trebuie sa-si intensifice eforturile de consolidare bugetara si reforma economica. Autoritatile romane si misiunea de evaluare au convenit ca rezultatele fiscale din primul trimestru al anului au fost slabe, atat din puncte de vedere al veniturilor cat si al cheltuielilor.

Fara masurile suplimentare de reducere a cheltuielilor, tinta de deficit pentru 2010 ar fi depasita substantial.

In situatia in care diminuarea cheltuielilor nu se dovedeste suficienta pentru a respecta tinta de deficit convenita, autoritatile romane s-au angajat sa implementeze masuri de crestere a veniturilor, se arata in comunicat. Romania a indeplinit, in termeni generali, restul conditiilor asociate imprumutului de la UE, considera expertii CE.

Guvernul a inregistrat progrese in domeniul legislatiei fiscale, in conditiile in care legea responsabilitatii fiscale a fost adoptata de Parlament, au fost desemnati membrii Consiliului Fiscal si se pregateste un plan bugetar multianual.

Adoptarea de catre Parlament a reformei legii pensiilor si a celei de-a doua etape a reformei salarizarii din sectorul public reprezinta o prioritate clara in acest moment, noteaza CE. Progrese au fost consemnate si in domeniile reglementarii fiscale si supravegherii.

In plus, a fost semnat un acord cu Banca Mondiala pentru o evaluare a administratiei publice, esentiala pentru o imbunatatire mai rapida a absorbtiei de fonduri structurale europene.

Printre cele mai importante masuri convenite zilele trecute de autoritatile de la Bucuresti cu institutiile internationale se numara reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15%.

O misiune a FMI, CE si BM s-a aflat in Romania in ultimele aproape doua saptamani pentru a noua evaluare a indeplinirii conditiilor asumate prin acordul stand-by.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Autoritatile romane au atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1132 ori
Citeste mai multe despreconditii imprumut eu ce