Romania a iesit din top zece al tarilor cu cele mai riscante datorii de stat

Joi, 26 Martie 2009, ora 09:29
1487 citiri
Romania a iesit din top zece al tarilor cu cele mai riscante datorii de stat

Romania a iesit din top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, dupa ce costurile de asigurare a datoriilor tarii fata de riscurile de restructurare sau default au scazut comparativ cu sfarsitul lui 2008, potrivit firmei de monitorizare a pietei finaciare CMA DataVision, citata de Reuters.

Situatia Romaniei s-a imbunatatit dupa ce FMI a anuntat ca a convenit cu oficialii de la Bucuresti asupra unui pachet multilateral de finantare externa de 20 miliarde euro, conform Mediafax.

Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani sunt cotate la 5,016 puncte, fata de 5,564 puncte anterior, au precizat specialistii CMA. In prima parte a lunii martie, spreadurile se plasau in jurul nivelului de 7 puncte procentuale.

Reducerea cotatiilor CDS se traduce, in practica, prin scaderea costurilor de asigurare a datoriilor si obligatiunilor Romaniei contra riscului de default timp de cinci ani.

Primele pozitii ale clasamentului riscului sunt ocupate de Ucraina, in urcare de pe trei anul trecut, respectiv Argentina si Venezuela.

Norvegia si Finlanda sunt considerate cele mai sigure state din punct de vedere al riscului comportat de datoria publica, urmate de Germania si Franta.

SUA ocupa locul al cincilea, in pofida planurilor de acontracta noi finatari de circa 2.000 de miliarde de dolari in 2009.

Compania CMA, cu birouri in Londra si New York, a fost infiintata in 2001 si furnizeaza date privind pietele financiare.

Fondul Monetar International a anuntat, miercuri dimineata, ca delegatia prezenta la Bucuresti a convenit, cu autoritatile romane, asupra unui program de relansare economica finantat printr-un pachet multilateral de finantare externa la care vor participa, alaturi de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD.

Fondurile puse la dispozitie Romaniei vor totaliza aproape 20 miliarde euro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#contracte, #cotatii, #datorii, #riscuri, #romania, #situatie, #tari , #stiri FMI