Rolul dolarului nu este luat in discutie de statele BRIC

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 09:17
2659 citiri
Rolul dolarului nu este luat in discutie de statele BRIC

Documentul preliminar al primului summit al statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) nu mentioneaza rolul dolarului american sau al unei monede supranationale, au anuntat marti surse avizate, relateaza Reuters, precizeaza Newsin.

Acestea au spus ca documentul provizoriu atrage atentia asupra necesitatii unui "sistem valutar diversificat, stabil si previzibil", dar si a cresterii rolului economiilor emergente in cadrul institutiile financiare internationale. Comunicatul trebuie sa fie semnat in curand de oficialii statelor BRIC.

Liderii grupului vor sa se foloseasca de influenta economica pentru a capata un rol mai mare in modul de administrare al sistemului financiar mondial.

Inaintea summitului BRIC, Rusia a anuntat ca in cadrul intrunirii vor fi aduse in discutie rezervele valutare, dar China, care detine astfel de rezerve de aproape 2.000 miliarde dolari, nu s-a exprimat in acest sens, indicand o cooperare slaba in ceea ce priveste orice potential competitor al dolarului.

"Setul actual de valute de rezerva, care includ dolarul, nu si-a indeplinit cu succes functiile", a declarat presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, inaintea summitului BRIC.

"Nu vom putea actiona fara valute suplimentare de rezerva", a mai spus acesta, adaugand ca o noua moneda supranationala este, de asemenea, o optiune, in contextul in care Drepturile Speciale de Tragere (DST) emise de Fondul Monetar International (FMI) au capatat un rol mai mare.

Dolarul s-a depreciat marti dupa comentariile presedintelui rus, dupa ce luni ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin spusese ca statutul dolarului ca principala rezerva valutara globala nu se va schimba pe termen scurt.

Raspunsul initial al statelor dezvoltate la initiativele Rusiei a venit din partea ministrului nipon al finantelor, Kaoru Yosano, care a subliniat ca dolarul va ramane principala moneda de schimb la nivel global.

Editia internationala a publicatiei oficiale a guvernului comunist din Beijing, a publicat marti un editorial asupra summitului BRIC.

"Adevarul este ca decuplarea de dolar a inceput deja in aranjamentele bilaterale si multilaterale ale mai multor state. Bineinteles, evolutia statutului dolarului american va fi un proces indelungat", arata editorialul.

Brazilia, Rusia, India si China ar putea incepe sa realizeze schimburi valutare si achizitii de obligatiuni emise de fiecare pentru a reduce dependenta de dolar, a declarat marti principalul consilier economic al presedintelui rus Dmitri Medvedev.

Impreuna, BRIC reprezinta aproximativ 15% din economia globala de 60.700 miliarde dolari, iar produsul intern (PIB) al Chinei chiar a crescut in ciuda recesiunii care a afectat statele din Occident.

Analistii estimeaza ca in urmatorii 20 de ani, cele patru state impreuna ar putea fi o putere mai mare decit G7, grupul celor mai mari sapte state industrializate, iar economia Chinei ar putea depasi pe cea a Statelor Unite. 

Evoluția cazinourilor online în era modernă
Evoluția cazinourilor online în era modernă
Pe masura ce internetul a evoluat, cazinourile online au devenit o forță omniprezentă în peisajul de divertisment virtual. Aceste platforme, care oferă o gamă largă de jocuri de noroc, au...
#bric, #dolar, #evolutie, #rezerva, #valutara , #stiri FMI