Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscurile economiilor emergente evidentiate de coborarea ratingului

Riscurile economiilor emergente evidentiate de coborarea ratingului

Temerile privind perspectiva pietelor emergente au fost puse in evidenta ieri, prin coborarea credit ratingului lor din cauza amenintarii recesiunii globale si a secatuirii fluxurilor de capital.

Depunctarea Bulgariei, Ungariei, Kazahstanului si Romaniei ilustreaza pericolele cu care continua sa se confrunte aceste economii, spune Fitch Ratings.

Agentia a revizuit totodata ratingul valutar extern pe termen lung al Coreei de Sud, Mexicului, Rusiei si Africii de Sud, de la stabil la negativ, din cauza temerilor legate de "deteriorarea profunda" a perspectivei mondiale si mentinerea dificultatilor la obtinerea de fonduri pe pietele de capital. Ratingul pentru Chile si Malaysia a fost reevaluat in scadere, de la pozitiv la stabil.

David Riley, seful grupului de rating global de tara, a spus: "Deteriorarea profunda a perspectivei economice si financiare globale aduce amenintari semnificative pentru pietele emergente.

Economiile dezvoltate se indreapta spre cea mai mare recesiune din ultimii 25 de ani si aceasta va avea un mare impact asupra comertului cu pietele emergente.

Fluxurile financiare si de capital spre pietele emergente vor fi restrictionate si mai scumpe, aceste tari cu deficite de cont curent inalte si mari nevoi de finantare externa fiind cele mai expuse."

Pietele emergente au constatat multe indicii de relansare dupa demersurile intreprinse de FMI, Banca Mondiala, Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala americana.

FMI, Banca Mondiala si BCE au oferit impreuna Ungariei 25 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Ucraina si Islanda sunt si ele ajutate de FMI, in timp ce Fed a propus linii 'swap' de cate 30 de miliarde de dolari pentru patru asa-numite economii strategice - Brazilia, Mexic, Singapore si Coreea de Sud - pentru sporirea numerarului pe pietele lor.

Din 27 octombrie, principalul reper pentru echitatile pietelor emergente, indicele MSCI a crescut cu peste 100 de puncte, la aproximativ 560. Varful a fost de peste 1.000 de puncte, atins in iulie.

Spread-ul castigului pentru obligatiunile emise de tarile cu piete emergente si US Treasuries s-a ingustat mult de atunci.

Indicele Embi+ a scazut la aproximativ 600 de puncte de baza, de la 904 la 24 octombrie. MSCI a fost impulsionat ieri de pachetul de stimulente fiscale de 586 de miliarde de dolari, anuntat de China, desi valutele mai slabe ale unor piete emergente ca leul romanesc, forintul ungar si won-ul sud-coreean au scazut fata de dolar, dupa prezentarea raportului Fitch.

Agentia de rating a evidentiat ca economiile est-europene sunt cele mai expuse la actuala criza din cauza deficitelor mari de cont curent si a nevoii de finantare externa.

Bulgaria si Ucraina au deficite de cont curent de aproximativ 25%, in timp ce economiile baltice Letonia si Lituania au deficite de aproximativ 15%.

Romania a suferit cea mai mare penalizare, credit ratingul sau fiind redus cu doua trepte, la statutul de categoria a doua.

Aceasta ar putea avea implicatii serioase, multi investitori precum fondurile de pensii fiind autorizati sa cumpere doar titluri din categoria 'investment'.

Tara a fost depunctata de la BBB la BB plus, cu perspectiva negativa. Bulgaria si Kazahstanul au fost trecute in treapta imediat inferioara, la BBB minus, in timp ce Ungaria a fost coborata cu o treapta, la BBB. (FINANCIAL TIMES)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1069 ori