Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscul amanarii platii datoriilor firmelor: incalcarea acordului cu FMI

Riscul amanarii platii datoriilor firmelor: incalcarea acordului cu FMI

Bunavointa guvernului de a amana plata datoriilor firmelor afectate de criza risca sa se intoarca impotriva statului.

Aceasta deoarece este foarte probabil ca societatile aflate in pragul falimentului care vor beneficia de aceasta masura sa nu aiba banii sa-si achite arieratele nici la 20 decembrie 2009, termen prevazut in ordonanta de urgenta.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, transmise EVZ, "suma obligatiilor fiscale ce ar putea face obiectul cererilor de amanare este de circa 1,6 miliarde de lei". De aceasta masura ar putea beneficia circa 56.000 de contribuabili.


Plus 0,3% din PIB la deficit


Daca realitatea s-ar desfasura dupa scenariul pesimist in care firmele nu isi poate achita datoriile, cele 1,6 miliarde de lei care nu vor ajunge in vistieria statului se vor traduce printr-un deficit bugetar de 0,3%. Nu este o cifra spectaculoasa, insa, intr-un an de criza si aflati sub lupa FMI, s-ar putea sa insemne diferenta dintre respectarea si incalcarea acordului de imprumut.


Anul viitor, firma poate cere din nou amanarea la plata, deoarece respecta conditiile ordonantei: sa nu fi avut datorii la 30 septembrie 2008, sa aiba cazierul fiscal curat si declaratiile depuse la Fisc.



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1049 ori
Citeste mai multe despreplata firme fmi