Risca Romania falimentul? Parerile analistilor sunt impartite

Marti, 06 Iulie 2010, ora 09:20
1577 citiri
Risca Romania falimentul? Parerile analistilor sunt impartite

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat risc de intrare in incapacitate de plata, regasindu-se pe locul opt din acest punct de vedere, la nivel international, potrivit unui studiu al CMA Global, realizat pentru al doilea trimestru din 2010.

Compania specializata in analiza de credit sustine ca Romania are o probabilitate de a nu putea sa-si plateasca datoriile de 25,5 la suta, fiind nou intrata in primele zece pozitii ale clasamentului tarilor cu cel mai mare risc, se arata in studiul remis Ziare.com.

Potrivit CMA Global, Romania, Ungaria si Bulgaria au avut cele mai slabe rezultate in regiune in al doilea trimestru din acest an, costurile asociate datoriilor majorandu-se cu 105 la suta, in cazul Romaniei, cu 95% pentru Ungaria si 93% pentru Bulgaria.

In schimb, autorii studiului mentioneaza ca, dupa ce Guvernul Emil Boc a supravietuit motiunii de cenzura, a capatat "drum liber" pentru o serie de masuri de austeritate si reforme.

Baltazar: Trebuie sa manance si ei o paine


Parerile analistilor romani sunt impartite, intre "e o problema de comunicare, de competenta si de profesionalism a celor care fac aceste studii" si "Romania va intra in incapacitate de plata pe datorii care nu sunt ale ei".

Consultantul economic Bogdan Baltazar, sustine ca Romania nu este in pericol de a intra in incapacitate de plata: "Romania, in general, este vazuta prost de catre agentiile de rating, de catre analisti. Nu exista nici o sansa (de intrare in incapacitate de plata - n.red.)", a declarat Baltazar, pentru Ziare.com.

In plus, consultantul pune la indoiala si profesionalismul companiilor care fac astfel de studii.

"Trebuie sa manance si ei o paine. Are legatura cu criza de inspiratie a guvernantilor, cu dificultati de comunicare, cu ezitari in comunicare. De la FMI am primit nota buna si se stia ca vom primi nota buna. E o problema de comunicare, de competenta si de profesionalism a celor care fac aceste studii", ne-a mai spus Baltazar.

Daianu: Dupa logica lor, jumatate din UE e amenintata de intrarea in incapacitate de plata

Si fostul ministru de Finante Daniel Daianu pune la indoiala studiul CMA Global, aratand ca, daca judecam dupa nivelul datoriilor publice, jumatate dintre tarile membre ale Uniunii Europene sunt in pragul falimentului.

"Pe mine nu ma intereseaza oricine isi da cu parerea. Asa e amenintata si Ungaria, si Polonia intr-un fel, de vreme ce a soliciat o facilitate de 20 de miliarde de la FMI, si Grecia e amenintata. Ganditi-va ca se vorbeste de incapacitatea de plata inauntrul Uniunii Monetare, sunt trei sau patru tari care au fost mentionate.

Daca ii comentam pe toti care arunca o piatra acum, ce facem... Nu vedeti ca este si ridicol, apare chestia asta acum dupa ce s-a acordat transa. Puteau sa spuna cel putin inainte de transa Fondului.

Dupa logica lor, jumatate din Uniunea Europeana este amenintata de intrarea in incapacitate de plata, daca iei dupa nivelul datoriilor publice", ne-a declarat Daianu.

Serbanescu: O sa intram in incapacitate de plata pe datorii care nu sunt ale noastre

O parere diferita o are analistul Ilie Serbanescu. Acesta sustine ca exista toata sansele ca Romania sa intre in incapacitate de plata, cauza reprezentand-o datoriile companiilor straine din Romania.

"Da, exista acest risc, dar asta se stia demult. Din pacate, (Romania, n.red.) va intra in incapacitate de plata pe datorii care nu sunt ale ei. 80% din datoriile externe ale Romaniei, de 90 de miliarde de euro, nu apartin Romaniei, ci sunt ale firmelor straine care s-au aciuit in Romania.

Asta este chestiunea, asta nu se spune, si eu nu stiu de ce. Ca nu o spun strainii, asta mai inteleg, dar ca nu o spun autoritatile romane, asta nu pot sa o inteleg.

Sa fie clar, populatia nu are absolut nicio datorie in strainatate. Firmele cu capital romanesc nu s-au imprumutat in strainatate, ca nu le-a dat nimeni niciun ban, iar statul are 17 miliarde de euro datorie publica externa, restul sunt datorii intrene, care nu se pun la plata in aceste socoteli externe", a declarat, pentru Ziare.com, si Ilie Serbanescu.

Cine se mai afla in topul iminentei falimentului?

Pe prima pozitie a studiului CMA Global se regaseste Venezuela, cu o probabilitate de 58,7 la suta, urmata de Grecia (55,65), Argentina (47,9%), Pakistan (39%), Ucraina (35,9), Dubai (29,4%) si Irak (29).

Dupa Romania, in top 10, mai sunt plasate Letonia, cu o probabilitate de 23,6 la suta, si Bulgaria, cu 22,8%.

La polul opus, in randul tarilor cu cea mai mica probabilitate de intrare in incapacitate de plata se afla Norvegia (2,4%), urmata de Finlanda (3,1%) si Statele Unite (3,5%).

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#analisti romania falimente fmi incapacitate plata datorii , #stiri FMI