Rezolvarea problemei datoriei publice, "un proces dureros" in anumite tari europene

Marti, 23 Februarie 2010, ora 15:40
972 citiri
Rezolvarea problemei datoriei publice, "un proces dureros" in anumite tari europene

Rezolvarea problemei datoriei publice va fi "un proces dureros" in anumite state europene, iar in acest sens sacrificiile salariale sunt inevitabile, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, pentru publicatia italiana La Repubblica.

"In anumite aspecte, Europa se regaseste intr-o pozitie mai buna decat SUA. Astfel, la inceputul crizei, familiile europene aveau datorii mai mici. Situatia este insa defavorabila la nivelul datoriilor de stat in anumite tari", a afirmat Blanchard, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca ajustarea datoriei va fi mai usor de realizat in statele care-si pot devaloriza moneda.

"Pentru tarile care nu dispun de aceasta optiune, se poate spune ca rezolvarea problemei va fi extrem de dureroasa, implicand eforturi de-a lungul a 10-20 de ani. Sacrificii la nivelul salariilor vor fi inevitabile pentru imbunatatirea competitivitatii", a precizat economistul FMI.

La nivel global, inclusiv in SUA, va fi necesara reducerea cheltuielilor sociale si o majorare a impozitelor pentru sprijinirea finantelor publice, a mai spus Blanchard.

Reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene au sosit marti la Atena pentru a examina problema datoriei Greciei.

 

#datorie publica, # tari, # finante, # rezolvare , #stiri FMI