Reuters: Bucurestiul nu va intra in incapacitate de plata

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:43
1528 citiri
Reuters: Bucurestiul nu va intra in incapacitate de plata

Decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15% va intarzia eliberarea transelor de doua miliarde euro din acordul incheiat cu FMI si Uniunea Europeana (UE) si ar putea afecta capacitatea de finantare pe termen scurt a tarii, potrivit unei analize Reuters, informeaza Mediafax.

Chiar daca se asteapta ca decizia sa creasca presiunea asupra activelor din Romania si Ungaria, ambele cu acorduri de finantare similare incheiate cu Fondul Monetar International (FMI) si UE, cu valori de cate 20 de miliarde de euro fiecare, economistii considera ca .

Economistul Barclays Capital Daniel Hewitt considera ca o majorare cu trei puncte procentuale a Taxei pe Valoare Adaugata ar putea compensa diferenta rezultata prin anularea de catre Curte a reducerii pensiilor. O astfel de masura a fost ceruta si de FMI.

Necesitatea retrimiterii pachetului de masuri in Parlament va intarzia discutarea acestuia de catre conducerea FMI si va mentine ajutorul de la Fond suspendat, fortand Bucurestiul sa se finanteze pe termen scurt prin alte metode.

"Luarea in discutie de catre FMI, programata pentru 28 iunie, va fi intarziata cu siguranta", a spus Hewitt.

Romania isi poate asigura resursele financiare pentru urmatoarele cateva luni, iar tara nu este in pericol de a intra in incapacitate de plata, a afirmat Raffaella Tenconi, economist sef la Wood & Co Londra.

"Pot supravietui pentru o perioada scurta de timp. Guvernul are de obicei rezerve pentru 3-4 luni, depinzand daca privim la cele in lei sau valuta. Cu siguranta nu discutam de posibilitatea ca Romania sa intre in incapacitate de plata", a spus Tenconi.

Ministerul de Finante a intampinat dificultati in a se imprumuta la niveluri considerate rezonabile.

Institutia a respins toate ofertele sau a atras mai putin de jumatate din sumele planificate in sapte sedinte incepand cu luna mai.

Presa internationala noteaza ca decizia Curtii Constitutionale ar putea intarzia urmatoarele transe de la Fond si UE.

Astfel, Bloomberg anunta impactul hotararii asupra pietei de capital de la Bucuresti si a leului si posibila intarziere a fondurilor de la creditorii internationali.

Cotidianul Financial Times considera ca decizia Curtii din Romania subliniaza provocarile cu care se confrunta guvernele europene in a implementa reduceri de cheltuielie ca urmare a crizei economice, de care populatia nu se simte vinovata.

Potrivit Wall Street Journal, declarararea neconstitutionala a masurii propuse de guvern si faptul ca motivatia deciziei nu a fost publicata imediat de Curtea Constitutionala au determinat deprecierea leului in raport cu euro, dar si declinul altor monede din regiune, ca forintul, coroana ceha si zlotul polonez.

Agentia franceza de presa AFP informeaza ca hotararea Curtii ar putea intarzia eliberarea unei transe din acordul cu FMI, considerata cruciala pentru ca Bucurestiul sa supravietuiasca crizei economice severe. 

#criza, #finantare, #incapacitate, #intarziere, #legi, #neconstitutionale, #plata, #romania, #transe , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  6. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”